O familie din Bumbeşti Piţic, mutată într-un modul

Una dintre cele patru familii ale căror case au fost distruse de alunecările de teren din Bumbeşti Piţic, satul Cârligei, s-a mutat marţi într-un modul pus la dispoziţie de Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj. Ceilalţi sinistraţi locuiesc în continuare la rude. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că, după ce vor avea certitudinea că oamenii doresc să li se construiască alte case, vor solicita fonduri de Guvern. Asta pentru a nu se repeta situaţia de la Albeni, unde s-au construit case, iar oamenii au refuzat să se mute.

O comisie formată din reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspecţia în Construcţii şi Primăriei Bumbeşti Piţic a început evaluarea pagubelor produse de alunecările de teren din satul Cârligei. Autorităţile locale spun că nu au fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor şi că speră ca sprijinul să vină din partea Guvernului. „În momentul de faţă, comisia de evaluare a pagubelor măsoară suprafeţele afectate şi estimează construcţiile distruse de alunecarea de teren. Vor fi sume diferite pentru fiecare casă în parte întrucât unele dintre locuinţe erau mai vechi, iar altele mai noi. În ceea ce ne priveşte nu am prevăzut în bugetul local fonduri pentru acordarea unui prim ajutor financiar sinistraţilor întrucât niciodată nu ne-am confruntat cu o astfel de situaţie”, a declarat Michy Nioaţă, primarul de la Bumbeşti Piţic.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că vor solicita fonduri de la Guvern după ce vor avea certitudinea că oamenii doresc să li se construiască alte case. Autorităţile vor să nu se mai repete situaţia de la Albeni, unde au fost construite case pentru sinistraţi, însă locuinţele au rămas neocupate din cauză că oamenii au refuzat să se mute.

Sinistraţii continuă să doarmă la rude

O singură familie a fost de acord să se mute într-un modul, restul au rămas în continuare la rude. „Trei familii dorm în continuare la rude, iar ziua vin să-şi păzească locuinţele şi să aibă grijă de animalele care au rămas în fostele gospodării. Doar o familie, compusă din doi părinţi şi doi copii, au solicitat modul pentru că nu aveau unde să locuiască. Am decis ca modul, adus de Instituţia Prefectului, să fie amplasat lângă şcoală”, a precizat primarul Nioaţă. Sinistraţii au terenuri pe raza comunei şi doresc să fie ajutaţi financiar pentru a-şi ridica alte locuinţe. „Familiile s-au mutat din acele locuinţe pentru că au înţeles şi au dat dovadă de responsabilitate. Nu puteau rămâne acolo, mai ales că toate familiile au şi copii. Mai era o singură familie care nu dorea să se mute. După ce am stat de vorbă cu dumnealor, am reuşit să îi convingem că le vom oferi un modul în care să locuiască. De mutat, nu vor să se mute la Albeni. Dumnealor ne-au cerut sprijinul atât nouă, cât şi Consiliului Judeţean Gorj şi primarului, pentru că au deja terenul în localitate şi doresc fie ajutaţi cu bani pentru a-şi putea construi una, două camere” a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: