Vasile Ciora, Charlie Chaplin al Doinei Gorjului

Vasile Ciora a făcut din dansul popular o profesie. De peste 20 de ani se află în slujba acestei arte, de care nu s-ar despărţi niciodată. În sutele de spectacole în care a fost distribuit a devenit pe rând Charlie Chaplin, cetăţeanul turmentat, vagabondul sau Mutul din Căluşul.

Vasile Ciora se trage dintr-o familie de dansatori, tatăl şi mama sa cunoscându-se tot prin intermediul dansului. Primul său profesor de dans a fost Liviu Dafinescu, cel care i-a fost ca un tată. „De la vârsta de 13 ani, de când l-am cunoscut pe Liviu Dafinescu am început să dansez. Apoi am făcut parte din trupa de dans a liceului şi am urmat Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Din Ansamblul «Doina Gorjului» fac parte din anul 1993, iar aici mă simt ca într-o mare familie”, spune Vasile Ciora. Şi nu regretă nici un minut că viaţa sa s-a îndreptat în această direcţie deoarece a avut ocazia să cunoască oameni noi, să călătorească şi să intre în pielea mai multor personaje. Pe scenă a fost Charlie Chaplin, cetăţeanul turmentat, un vagabond sau Mutul Căluşului. A fi dansator nu înseamnă numai să execuţi nişte mişcări pe o muzică, ci trebuie să transmiţi o stare de bine celor care te privesc, să exprimi ceva. „Lucrul acesta nu este uşor. Eşti ca un actor care nu poate vorbi în timpul spectacolului, dar care trebuie să transmită aceleaşi lucruri spectatorilor săi. Trebuie să te foloseşti de mimică, de muzică, de improvizaţie”, explică Vasile Ciora. Când îl interpretezi pe Mutul din Căluş trebuie să fii în acelaşi timp artist, dansator sau acrobat. „Este o combinaţie între teatru şi dans”, consideră dansatorul.

Unui dansator îi trebuie voinţă

Rolul preferat al lui Vasile Ciora este Charlie Chaplin, pe care l-a interpretat la Severin, Vâlcea şi la Voineasa. A reuşit să intre în rol după o documentare riguroasă. „Este rolul meu preferat. Zile în şir i-am studiat mişcările în faţa calculatorului. Însă nimic nu se poate face fără improvizaţie. Trebuie să îţi vină o idee de care să te legi. Chaplin este preferatul meu pentru că de câte ori mă uit la el simt că puteam să fac mai mult”, menţionează acesta. Dar la fel ca o piesă de teatru un spectacol de dans trebuie dus la capăt cu ajutorul celorlalţi. „Nu poţi face nimic de unul singur. Exact ca la o piesă de teatru, ai nevoie de ceilalţi pentru a o finaliza. Un dansator trebuie să aibă în primul rând voinţă”, mai menţionează Vasile Ciora.

Dansul popular l-a purtat în decursul timpului în ţări precum Costa Rica, Mexic, Spania, Franţa, Germania, Italia. „Cel mai mult mi-a plăcut în Costa Rica, unde am ajuns în anul 1994. Era prima dată când luam contactul cu o ţară latină şi era ceva inedit pentru noi. Am ajuns chiar şi unde s-a filmat Jurassic Park. Şi în Mexic mi-a plăcut pentru că mănâncă foarte iute”, povesteşte Vasile Ciora.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: