O mie de locuri de muncă la grupul energetic al chinezilor

Construirea unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari va crea peste o mie de noi locuri de muncă, a declarat ieri managerul Complexului Energetic Oltenia. Acesta a vorbit într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu că investiţia de un miliard de euro va fi făcută de o firmă chineză, iar CE Oltenia va oferi infrastructura. Din acest motiv, CEO va deţine 10%, iar chinezii 90%.

O nouă firmă, la care CEO va fi partener, va exporta energie electrică în ţări precum Austria, Italia sau Turcia, dar nu va face concurenţă companiei din Oltenia. Laurenţiu Ciurel a vorbit ieri despre memorandumul semnat între Guvern şi firma chineză. Ciurel a mai spus că lucrările ar putea începe la finalul anului 2013, iar durata acestora va fi de 36 de luni. La această mare investiţie, CE Oltenia va veni cu infrastructura. „Există acum un raport de evaluare în lucru, plătit de partea chineză, pentru că în memorandum se spune că partea financiară este asigurată în întregime de partea chineză, partea română participând cu locaţia şi unele asset-uri (n.red- bunuri cu valoare economică), de infrastructură, care trebuie evaluată, cum ar fi priza de apă, de cărbune, staţia de alimentare cărbune, infrastructuri necesare la orice fel de centrală termoelectrică“, a declarat acesta. Din acest motiv, CEO va avea doar 10% din noua companie.  „Probabil că evaluarea va duce de la un raport de 1:10 sau 1:9, deci spre o sută de milioane de euro ar putea fi evaluarea asset-urilor cu care contribuie Oltenia, restul de 900 de milioane va fi partea chineză“, a mai spus acesta. După această evaluare urmează studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului.

AVANTAJE

„Avantajele sunt evidente pentru statul român şi pentru Gorj, taxe şi impozite pe care Gorjul le va încasa, 2500 sau 3000 de mineri care vor avea securizate locuri de muncă, 1000 de locuri de muncă create doar în zona de exploatare energetică, mentenanţă pe care CE Oltenia o poate presta pentru această nouă unitate, deci iarăşi locuri de muncă şi tot ce decurge din aceste lucruri“, a spus Ciurel.  

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: