O nouă campanie la Digi24: “Avem același sânge”

Sângele înseamnă viață, iar noi putem da viață cu sângele nostru! Printr-un simplu gest de donare sânge, fiecare dintre noi poate face diferența dintre viață și moarte. Statisticile crizei de sânge din România sunt sumbre: doar 2% din populație donează, suntem ultimii din Europa la acest capitol și țara unde operațiile sunt amânate pentru că unu din trei bolnavi nu primește sânge când are nevoie.

Digi24 demarează cel mai amplu și ambițios proiect național al unei televiziuni de știri în beneficiul pacienților, prin care îi chemăm pe toți românii să salveze vieți printr-o simplă donare de sânge.

Începând cu 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu toții “Avem același sânge”.Campania de donare de sânge se va desfășura pe parcursul a cel puțin un an, obiectivul nostru fiind să ajungem în toate județele României. Jurnaliștii Digi24 vor dona alături de oamenii din comunitățile în care vom ajunge. Pe 1 Decembrie, campania“Avem același sânge” va fi în trei județe simultan:

·       În Gorj, unde donarea de sânge va avea loc în comunaRuncu, la Centrul de Permanență Bâlta, între orele 8:00-15:00.

·       În Iași, unde donarea va fi la Centrul de Transfuzii Iași, între orele 7.30-15.00

·       În județul Alba, unde donarea va fi organizată în orașul Zlatna, la sala de festivități Ampelum, între orele 8.00-15.00.

În Gorj, jurnaliștii Digi24 Carla Tănasie și Claudiu  Pândaru vor fi gazdele evenimentului de donare , care va fi transmis în direct.

“Ideea acestei campanii a venit după ce o persoană care a intrat în direct la radio mi-a spus că ar dona, dar este departe de Centrul de Transfuzii. De atunci, m-am tot gândit câți alți români sunt în această situație și cum ar fi dacă am ajunge noi la ei și le-am oferi toate condițiile de donare. Ideea a devenit proiectul Digi24, iar acum, în colaborare cu Centrele de Transfuzii și autoritățile locale, mobilizăm oamenii să vină la donare. Centrele de Transfuzii ne ajută cu un centru mobil pentru donare, iar consiliile județene împreună cu primarii le asigură oamenilor transport. Imi doresc ca pacienții și familiile lor, dar și medicii, să nu mai aibă și această grijă, că nu au sânge pentru operații sau diferite tratamente”, spune Carla Tănasie.

Claudiu  Pândaru: “România are multe probleme de rezolvat, iar una dintre ele este Sănătatea. Nu putem rezolva probleme de sănătate fără produsele derivate din sânge, indiferent cât de mulți medici am avea și câte spitale noi. Pe 1 Decembrie, eu voi fi alături de comunitatea din Gorj. Voi dona sânge alături de oamenii de aici și îi încurajez să ni se alăture, pentru ca la sfârșitul zilei să numărăm pacienții pe care îi vom ajuta. Pentru că o singură donare salvează cel puțin o viață.”

Odată cu lansarea campaniei“Avem același sânge,” Digi24 în parteneriat cu UMF “Carol Davila” va demara și un amplu studiu național privind cuantificarea riscului la evenimente cardiovasculare și evaluarea calității somnului.

“UMF Carol Davila s-a alăturat campaniei Digi24  “Avem același sânge”pentru că susținem importanța  providențială a donării de sânge pentru salvarea de vieți. Considerăm că împreună putem face un bine pentru societate. Ne propunem ca în campania de donare să realizăm și o acțiune colaterală de screening a riscului de evenimente cardiovasculare și evaluare a calității somnului în rândul donatorilor. Screeningurile cardiace reprezintă un instrument util în special pentru persoanele cu anumiți factori de risc precum hipertensiunea arterială, colesterol crescut sau fumat, aceștia fiind factori-cheie de risc pentru bolile de inimă. Sper ca, împreună cu studenții noștri și studenții celorlalte centre universitare care se vor implica în acțiune, să atragem cât mai mulți donatori de sânge. Acest gest poate salva vieți și totodată, utilizând instrumentul de evaluare, dorim să identificăm persoanele la risc crescut de boală cardiovasculară, pentru că așa putem să le avertizăm asupra pericolelor la care se expun pentru a lua măsuri din timp, înainte de a dezvolta o patologie cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”.

“ În România, bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor anuale, două treimi din acestea fiind cauzate de infarctul de miocard și de accidentul vascular cerebral. Prin această campanie de screening ne propunem să evaluăm riscul cardiovascular al persoanelor care vor dona sânge, pentru a le avertiza în cazul în care sunt necesare măsuri de corecție a stilului de viață și pentru a le reduce riscul de evenimente cardiovasculare sau alte eventuale investigații medicale. Toți donatorii vor fi informați cu privire la riscul lor în urma analizării chestionarelor colectate și vor primi recomandări specifice pentru o sănătate cardiovasculară mai bună”, spune Dr. Ștefan Busnatu - medic cardiolog, Prodecan Facultatea de Medicină, U.M.F. “Carol Davila” din București.

Digi24 le mulțumește partenerilor: Centrul de Transfuzii Gorj, Consiliul Județean Gorj și Primăria Runcu.

Galerie foto




Vizualizări: 837

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: