O piaţă de câine

Am fost ieri la piaţă, să testez zona. O piaţă mărginaşă de prin Bucureşti, atât de îndepărtată de centru încât cred că-i mai aproape de Piteşti ca de Universitate.

M-au speriat ăştia cu închiderea supermarketurilor în weekend şi-am zis că trebuie să mă reobişnuiesc cu mersul printre tarabe, vara, la cele 40 de grade pe care copertina de tablă translucidă le transformă în 60. Am avut o revelaţie. Şi nu una pozitivă. Piaţa nu mai era ce ştiam eu că e, pe vremea când copilăream, la Motru, şi lumea îşi lua din piaţă inclusiv pantofi. În piaţă nu mai sunt ţărani la modul propriu, ci “ţăranii” ăia peiorativi. Ţărani proşti şi enervanţi. Mulţi dintre ei, ţărani-ţigani. Ţăranii ăia care te lasă să alegi, dar îţi ascund roşiile bune sub lădiţa cu alea distruse.

A doua chestie a fost că n-am găsit tot ce-mi trebuie. Nu mai ştiu acum exact ce, că n-am făcut eu lista de cumpărături. În orice caz, n-am găsit nişte legume cunoscute de către fete, dar mai puţin familiare băieţilor. Destul de răspândite, din câte am înţeles. Şi alea pe care le-am găsit mi s-au părut scandalos de scumpe. 2 lei bucata de ardei gras?! Dar ce-i ăsta, doamnă, carne? Doamna a râs, dar eu tot 10 lei pe cinci ardei am dat. Ah, şi vreţi să ştiţi de unde erau roşiile? Din Turcia, bineînţeles. Şi-atunci, care mai e şmecheria cu încurajarea producătorilor interni?

Din piaţă nu mai cumpără nici pensionarii. Din mai multe motive: e peste mână, e cald, e ţigani şi, mai ales, e mai scump. Trebuie să fii tâmpit sau anti-consumerist înfocat ca să renunţi la beneficiile răcoroase ale hypermarketului. Aşa cum trebuie să fii tâmpit ca să le închizi în weekend. Nu mă interesează ce fac ăia din Franţa sau Germania. Dacă ţin hypermarketurile închise duminica, atunci sunt nişte boi. Sau ce, aveţi impresia că francezii şi nemţii nu pot fi proşti?

www.mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: