O primărie din Gorj încheie anul cu conturile blocate

Multe primării din Gorj încheie anul acesta cu datorii față de colaboratori, mai vechi de 90 de zile. Vorbim de municipiile Târgu Jiu și Motru, dar și câteva comune. Acestea au raportat la Finanțe arierate care se ridică la aproape patru milioane de lei. Pentru o primărie din Gorj însă situația este și mai delicată. Are conturile blocate pe sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) și poate face plăți doar din veniturile proprii.

Conform unei situații întocmite de Trezoreria Gorj, din totalul de 71 de unități administrativ- teritoriale existente la nivelul judeţului Gorj, un număr de 12 primării au raportat arierate la finele lunii noiembrie. Acestea sunt municipiile Târgu Jiu și Motru, orașul Târgu Cărbuneşti dar și comunele Arcani, Bălăneşti, Bărbăteşti, Berleşti, Ioneşti, Logreşti, Negomir, Săcelu și Vladimir.

Arierate totale de 4 milioane de lei

Valoarea totală a arieratelor raportate la finele lunii noiembrie este de 3.798.971 lei. Acestea provin din: obligaţii de plată către furnizorii de bunuri şi servicii pentru activitatea curentă în sumă de 913.496 lei, dar și din obligaţii de plată către furnizorii de operaţii comerciale de dezvoltare sau obiective de investiţii în sumă de 2.885.475 lei. Comuna Ionești însă are conturile blocate de Trezoreria Gorj. "A fost sistată alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru comuna Ionești, care nu a îndeplinit prevederile legii privind finanţele publice locale, respectiv nu a diminuat cu cel puţin 5 % arieratele existente în soldul lunii anterioare", a declarat Luminița Penciu, purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj. Comuna Ioneşti este nevoită acum să asigure plata salariilor la termen din venituri proprii. 

Totodată, arieratele raportate au şi o alta clasificare: arierate proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru activitatea curentă 2.319.722 lei și arierate aferente programelor naţionale, pentru alimentarea cu apă, canalizare, executare de drumuri, izolarea termică a locuinţelor. Ultimele se ridică la 1.479.249 lei. Au accesat programe naţionale Târgu Jiu, Motru, Bărbăteşti, Berleşti, Logreşti. Statul a venit în sprijinul primăriilor prin care a acordat sume defalcate din TVA pentru achitarea obligaţiilor restante la bugetul general consolidat, municipiul Motru beneficiind de această facilitate. A solicitat şi a primit suma de 238.290 lei. 

Vizualizări: 1,632

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: