O primărie face gratuit analiza cărnii de porc

Cetăţenii comunei Peştişani nu vor trebui să scoată vreun leu din buzunar pentru a testa carnea de porc. Primăria suportă integral contravaloarea examenului trichineloscopic.

 Examenul trichineloscopic este gratuit doar pentru cetăţenii comunei Peştişani. Testul cărnii se face la sediul primăriei, într-un spaţiu special amenajat, de către un medic specialist. „Împreună cu Consiliul Local Peştişani, am adoptat o hotărâre prin care asigurăm examenul trichineloscopic gratuit pentru cetăţenii cu domiciliul în Peştişani. Am contractat o firmă şi prin aceasta se face examenul. Până anul acesta, am avut un tehnician veterinar care a plecat la muncă în Germania, dar nu era în regulă nici ce se întâmpla atunci, pentru că tehnicianul nu are voie să facă examenul trichineloscopic, ci numai medicii veterinari. Sunt oameni care nu au prea multe venituri şi atunci am vrut să încurajăm, pentru a preveni situaţii neplăcute. La Peştişani, cu ceva ani în urmă, a fost un focar şi nu ne dorim să se mai întâmple aşa ceva”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Cetăţenii din comună au început să taie porcii din gospodărie încă de acum o lună. Autorităţile locale spun că nu sunt mari cheltuielile pe care le vor suporta, în jur de 4.000 de lei.

Pentru fiecare probă examinată, administraţia locală plăteşte un tarif de 13,5 lei. Şi cetăţenii din alte localităţi pot solicita efectuarea examenului trichineloscopic la Peştişani, însă în cazul lor tariful este de 15 lei. Autorităţile locale spun că plătesc mai puţin pentru că aparatul utilizat pentru teste este al primăriei. Medicul veterinar contractat a făcut revizia aparatului astfel încât să nu fie probleme în ceea ce priveşte rezultatul analizelor. Solicitanţii primesc rezultatul pe loc.

Vizualizări: 1,733

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: