De la catedră, la pomicultură. Pasiune transformată în afacere

Un fost profesor are una dintre cele mai frumoase livezi de meri din judeţul Gorj. A plantat mii de pomi în Polovragi şi acolo vrea să facă „mărul lui Zamolxe”, în apropiere de locul unde se presupune că a trăit zeul dacilor. Ca să pună afacerea pe picioare, Mircea Bădescu a atras şi fonduri europene.

Mircea Bădescu a fost decan al Facultăţii de Agronomie din Craiova până în 2008. După ce a ieşit la pensie, s-a mutat la Polovragi, unde a înfiinţat o livadă de meri. A plantat 10 mii de pomi şi a ales mai multe soiuri de mere care se coc din vară până la sfârşitul lunii septembrie. „A trebuit să facem fertilizări suplimentare. Am făcut deja şi cartarea agrochimică şi vom face modificarea acidităţii solului în funcţie de rezultatele testelor. Plus toate tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor. Numai până la finalul lunii iunie am făcut deja cinci stropiri”, a explicat Mircea Bădescu.

Pentru a-şi vedea visul împlinit, Mircea Bădescu a obţinut fonduri europene în valoare de 125 de mii de euro. Din aceşti bani, a cumpărat şi utilaje. „Sperăm să recoltăm 20-25 de tone de mere. Cele mai bune vor fi valorificate pentru consum, iar restul transformate în suc”, a mai spus agricultorul.

Pe viitor, speră într-o colaborare cu Primăria Polovragi, care are în plan să ridice un centru de colectare şi depozitare a fructelor de pădure. Următorul pas este să realizeze cidru natural 100% din merele din livada sa.

Vizualizări: 4,516

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: