O şcoală din Gorj a primit numele străbunicului lui Dian Popescu

O şcoală din comuna gorjeană Bărbăteşti a primit la început de an şcolar un nou nume – Ion Popescu. Acesta a fost timp de 44 de ani dascăl în comună şi a fost străbunicul actualului senator Dian Popescu, prezent la resfinţirea şcolii, care a fost construită prin truda şi pe terenul lui Ion Popescu.

Autorităţile locale din Bărbăteşti au decis ca şcoala din localitate să poarte începând din acest an numele celui care a fondat-o, Ion Popescu. Din testamentul fostului dascăl rezultă ataşamentul acestuia pentru ţinuturile natale. „Pentru că şcoala e făcuta după un plan al mieu şi nou de zid, lucrată cu banii mei şi ai locuitorilor din Bărbăteşti şi Socu, şi pentru stăruinţa ce am depus, să mi se păstreze în localul şcoalei un tablou fotografic subt îngrijirea şi răspunderea oricărui domn director al şcoalei”, era dorinţa lui Ion Popescu, menţionată în testamentul încheiat în 1927.

Menţionat în presa de acum o sută de ani

Senatorul liberal Dian Popescu a fost invitat de autorităţile din Bărbăteşti la slujba de resfinţire a şcolii. „Am avut parte de o surpriză plăcută din partea autorităţilor din Bărbăteşti. Şcoala din localitate, construită pe terenul şi cu eforturile străbunicului meu, Ion Popescu, îi poartă, de acum, numele”, a spus Dian Popescu. Dascălul Ion Popescu a fost decorat de Ministerul învăţământului cu ordinul “Răsplata muncii”, clasa I, acesta fiind un exigent pedagog timp de 44 de ani.

În cadrul ceremoniei de la finele săptămânii trecute, autorităţile din Bărbăteşti au reamintit şi momente importante din viata lui Ion Popescu. Acesta a fost prezent la Iaşi în mai 1912, cu prilejul dezvelirii statuii lui Alexandru I. Cuza, unde a ţinut o cuvântare memorabilă ce a fost publicată şi în ziarele vremii: “…Voi, muncitori, cu palma bătută de cornu’ plugului şi de sapă, cu spinarea dogorită de arşiţă, înălţaţi vocea voastră nevinovată şi înăbuşită de nevoi către Cel-Prea-Înalt, ca să deschidă porţile cereşti şi să ne trimită pe Cuza Vodă, în forma de Duh Sfânt, să intre pe acest corp de armată şi să stea de vorba cu cei desrobiţi. Pentru toate aceste si altele multe fapte ale lui Cuza vă zic: în veci să fie pomenit de neamul romanesc şi istoria ţării”.

Dian Popescu a transmis în numele lui şi al fraţilor lui mulţumiri celor care îi cinstesc memoria străbunicului Ion Popescu.

scoala_ion_popescu_barbatesti

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: