O termocentrală a CE Oltenia, vândută la fier vechi

Noul manager al CE Oltenia, Ionel Ilie, vrea să grăbească procesul de vânzare prin licitație publică a Termocentralei Chișcani de la Brăila, ale cărei costuri de producere a energiei depășesc prețurile de vânzare. Cei din conducerea CE Oltenia au spus că în situația în care nu vor reuși să plaseze unitatea energetică de la Brăila unui alt investitor, aceasta va fi dezmembrată bucată cu bucată și vândută la fier vechi.

Conducerea CE Oltenia spune că a reluat operațiunea de valorificare a Termocentralei Chișcani, asta după mai bine de un an de la demararea procedurilor. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a aprobat încă din luna aprilie 2015 valorificarea termocentralei, dar până în prezent nu a fost dat anunțul de valorificare, pentru că, spune conducerea CE Oltenia, nu au fost îndeplinite toate formalitățile impuse de legislație. "Astăzi, l-am rugat pe domnul Radu Pop care se ocupă de valorificarea termocentralei, să urgenteze acțiunea respectivă. Să vedem ce trebuie făcut astfel încât în acest an să valorificăm termocentrala, pentru că altfel există riscul să fie transformată în fier vechi. Nu ne putem permite să plătim nici firmă de pază, nici salariații care sunt acolo de când am preluat-o", a explicat Ionel Ilie, directorul general al CE Oltenia.
Cei de la CE Oltenia spun că au fost făcute două evaluări ale activelor termocentralei Chișcani, dar că încă se fac verificări în privința corectitudinii acestora. Practic, CE Oltenia trebuie să obțină acceptul Ministerului Energiei pentru a putea vinde respectiva termocentrală. Cele două grupuri de la Brăila pot funcţiona atât pe păcură, cât şi pe gaz, preţul acestor combustibili fiind mai mare decât cel al cărbunelui.

Ce se întâmplă cu angajaţii
Pentru Termocentrala Chişcani lucrează 75 de salariaţi, la care se mai adaugă angajaţii firmelor de pază. "Dacă va fi preluată, va fi problema celui care preia termocentrala. Este o condiție, pentru că dacă o va prelua așa cum s-a angajat una dintre firme, poate fi și alta, pentru a produce energie electrică, bineînţeles că îi trebuie oameni, care au lucrat acolo și care cunosc cum se produce energie electrică", a mai spus managerul CE Oltenia.
Cei de la CE Oltenia spun că nu vor avea nicio ezitare pentru a vinde termocentrala Chişcani la fier vechi pentru că în ultima vreme au vândut grupuri energetice mult mai rentabile decât cele două blocuri energetice de la Brăila. "Dacă va eşua preluarea, vom trece la valorificarea ca și fier vechi și va fi lichidată complet. Dacă noi am valorificat grupuri mult mai performante la Turceni, 6, 2, 1, ce aveau costuri de producție la jumătatea grupurilor de acolo, nu ne mai permitem să ținem grupuri unde nu avem nici măcar speranţa că în următorii 5 ani prețurile din piață vor acoperi costurile de producţie", a concluzionat Ionel Ilie.

Vizualizări: 9,677

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: