Manta şi Borcan, nevalidaţi în conducerea Medservmin

Co-preşedintele ALDE, Marius Borcan, și avocatul Pantelimon Manta nu au fost validaţi de acţionarii MedservMin în Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii. Curios este faptul că unitatea a plătit sume importante unei firme de recrutare pentru a selecta noii administratori, iar toţi cei cinci candidaţi, inclusiv cei nevalidaţi, au fost declaraţi "admis" la toate probele. Cum CA trebuie să fie format din minim 5 membri, iar la selecţie au fost promovaţi doar 3, acţionarul majoritar, în speţă CE Oltenia, a delegat alte două persoane ca administratori la MedservMin, pentru ca forul de conducere să fie statutar.

Selecţia noilor administratori ai societăţii MedservMin în baza legii 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a demarat undeva la sfârşitul anului 2015 şi s-a încheiat destul de repede, mai ales că îşi depuseseră candidatura vechii membrii, respectiv: Lavinia Cosneanu, Pantelimon Manta, Marius Borcan, Gheorghe Neață, Viorel Stănoiu. La acea vreme, candidaţii au fost declaraţi "admis" la toate probele, selecţia dosarelor, proba scrisă şi interviu.
Cert este că la supunerea spre validare a acestora de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la MedserMin, nu au fost acceptaţi decât Lavinia Cosneanu, medicul Gheorghe Neață și Viorel Stănoiu. Candidaţii perdanţi spun că nu cunosc motivele exacte pentru care nu au fost validaţi, deși trecuseră cu brio de selecție. "Am trecut de toate probele, dar AGA nu a mai validat. Nici măcar nu am întrebat de ce, nu m-a interesat. Eu nu țineam în mod deosebit. Dacă am văzut că nu a validat... Dacă atacam în justiție, după părerea mea, se câștiga, pentru că inițial ei au justificat că ei reduc de la 5 la 3 și după aceea se pare că au refăcut iar la 5 membri. Eu m-am dus că m-a rugat Milosteanu", a declarat Pantelimon Manta.
Astfel, Consiliul de Administraţie al MedservMin a funcţionat cu 3 membri preţ de aproape o jumătate de an, deşi legea prevede ca un astfel de for de conducere să fie format din minimum 5 membri, maximum 9. Când şi-au dat seama că nu este legal constituit acest CA, acţionarii au delegat două persoane ca să suplinească lipsa membrilor din CA de la MedservMin. Este vorba de medicul endocrinolog Lucreţia Pârcălăboiu, a cărei promovare în funcţia de administrator s-a făcut undeva în luna aprilie, şi Constantin Enea, expert contabil şi conferenţiar la Facultatea de Drept a UCB. Pentru că CA-ul MedservMin nu a fost promovat în integralitate în baza legii 109/2011, nu s-a mai organizat nici selecţia pentru funcţia de director general la MedservMin. Din contră, unitatea va trebui să plătească alţi bani unei alte firme de recrutare pentru a promova printr-o altă selecţie persoanele care să ocupe cele două posturi de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii. Un membru în CA-ul MedservMin este remunerat pentru participarea la o şedință lunară cu 20% din salariul brut al directorului general, care este de circa 8400 lei. Complexul Energetic Oltenia deține 97.22% din acțiunile MedservMin.

Vizualizări: 1,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: