Oficialii CE Oltenia răsuflă ușurați. Au cumpărat certificatele de CO2!

Înainte cu doar câteva zile de termenul limită, oficialii Complexului Energetic Oltenia au reușit să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon de care aveau nevoie ca să evite sancțiuni uriașe. Dacă nu ar fi venit sprijin de la Guvern, compania nu avea nicio șansă să le cumpere. Asta mai ales că prețul unui certificat de dioxid de carbon aproape că s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Peste opt milioane de certificate de dioxid de carbon a cumpărat Complexul Energetic Oltenia ca să se conformeze regulilor impuse de Comisia Europeană. Cele mai multe au fost achiziționate chiar în această săptămână cu banii veniți de la Guvern. Peste 240 de milioane de euro a oferit statul ca ajutor companiei din Gorj. Altfel, aceasta nu ar fi avut nicio șansă să cumpere certificatele și risca amenzi uriașe pentru fiecare document lipsă.

„CE Oltenia a achiziționat în cursul zilei de ieri (n.r. luni), toate certificatele aferente anului 2020, pentru producția de 8,2 terrawatti. A fost o acțiune care a însemnat eforturi. Fără sprijinul Guvernului, lucrul acesta nu se putea întâmpla. Îi apreciez pe toți cei care și-au dat concursul să avem în vigoare un act normativ care să dea posibilitatea de sprijinire a companiei privind achiziționarea de certificate”, a spus Ion Rușeț, consilier al Directoratului companiei.

Acesta a adăugat că au mai fost cumpărate certificate și în lunile trecute. Nu știe dacă au mai rămas bani din cei primiți de la Guvern, dar a ținut să sublinieze că și prețul unui certificat de dioxid de carbon aproape s-a dublat față de anul trecut. „Au fost cumpărate și în trecut. În ultima perioadă, a fost strategia companiei să fie o discreție totală, să nu ieșim cu florile că am achiziționat atât în lunile trecute. Este posibil să fi rămas bani din ce am primit, nu știu. Aproape s-a dublat prețul certificatelor față de aceeași perioadă a anului trecut. Ne ducem în 48 de euro pe certificat. Probabil la anul vom avea un preț mult mai crescut”, a mai transmis Rușeț, la Tele3.

Vizualizări: 1,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: