Orban: Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate. Sute de instituții stau!

Bugetarii nu vor mai intra în șomaj tehnic la fel ca cei din mediul privat, proiectul fiind eliminat din intențiile Guvernului. "Subiectul nu mai este de actualitate", a spus joi premierul Orban. Potrivit acestuia, motivele ar fi că "ne apropiem oricum de finalul stării de urgență", iar o mare parte din bugetari, cum ar fi cei din sănătate, se află "în prima linie" în lupta contra COVID-19.

Medicii sunt în prima linie, la fel instituțiile de ordine publică. Pe de altă parte, sunt sute de instituții de cultură, de exemplu, fără activitate de săptămâni bune. Muzeele sunt închise, la fel bibliotecile, cinematografele, teatrele, școlile populare de artă, ansamblurile folclorice și așa mai departe. Chiar dacă unii încearcă să aibă o oarecare activitate în online, per ansamblu în aceste instituții nu se întâmplă mare lucru de câteva săptămâni. Și totuși, ministrul Finanțelor a spus că niciun salariat din mediul public nu stă degeaba în această perioadă.

Premierul a anunțat în urmă cu două săptămâni, în ședința de Guvern, că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale urmau să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Prevederile șomajului tehnic nu se aplicau personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii. Orban cerea chiar ca ordonanța de urgență privind șomajul tehnic în sectorul public să includă și șefii.

Vizualizări: 2,253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: