Ordin de protecție împotriva soțului. „Dormea cu cuțitul sub cap”

O femeie din Turburea, județul Gorj, a reușit să obțină pe 3 august ordin de protecție împotriva soțului ei, care o teroriza atât pe ea, cât și pe băiețelul lor. Bărbatul este ținut la distanță timp de șase luni, timp în care femeia speră să obțină divorțul. Nu toate femeile care solicită ordin de protecție îl obțin, unele pentru că nu reușesc să demonstreze cu acte că au fost bătute.

Judecătoria Târgu Cărbunești a stabilit că Elena M. se poate întoarce în casa părinților ei din Turburea, alături de copil. Soțul ei, Gheorghe M, a fost evacuat temporar și obligat să nu se mai apropie de ea și de copil, distanța minimă stabilită de judecători fiind de 100 de metri. Interdicția durează șase luni, timp în care soțul agresor nu are voie nici măcar să-i sune sau să comunice în orice fel.

Cu două zile înainte de a cere ordin de protecție, femeia a intentat și acțiunea de divorț. Femeia a arătat în instanță că a fost în mod repetat lovită, jignită și amenințată cu moartea. Mai mult, a fost alungată din locuință, deși casa e a mamei sale. Femeia spune că și-a luat copilul și a plecat și pentru că se simțea în nesiguranță, deoarece bărbatul obișnuia să doarmă cu cuțitul sub cap. Bătaia primită la sfârșitul lunii iulie a determinat-o pe femeie să pună punct relației. Și-a scos certificat medico-legal și speră să scape repede de coșmar. Soțul femeii a transmis prin avocat că este de acord să părăsească benevol imobilul.

A stat zeci de ani în casă cu fostul soț

Pe rolul instanțelor judecătorești din Gorj au fost zeci de ordine de protecție cerute de la începutul anului, dar cam jumătate sunt respinse. Asta pentru că nu toate femeile pot demonstra cu acte că au fost agresate.

Veronica R. este din Țicleni și a cerut tot la instanța din Târgu Cărbunești ordin de protecție împotriva fostului soț, Dumitru R. Cererea i-a fost respinsă pe 3 august. Femeia a susținut în instanță că fostul soț are un  comportament violent, provocând scandaluri, înjurând-o, lovind-o și amenințând-o cu moartea. Cei doi sunt divorțați din anul 1994, iar în 2012 femeia a obținut chiar un ordin de evacuare din locuință a fostului soț. L-a lăsat însă în casă, iar acum vrea să-l scoată și nu reușește. “Reclamanta a tolerat pe parcursul a aproape cinci ani pârâtul în imobilul său, preferând o continuare a relației”, arată hotărârea judecătorească.

Judecătorii explică în hotărâre de ce au respins cererea femeii. „Reclamanta indică generic acte de violență fără a le da o cronologie, nefăcând alte dovezi cu referire la existența vreunor vătămări fizice ale vreunui bun. Într-adevăr la data de 23.07.2017 reclamanta a sesizat organele de poliție Țicleni (...), consemnând organele de poliție că starea conflictuală a fost aplanată. Nu există alte dovezi cu privire formularea vreunei plângeri penale de către reclamantă”, se arată în hotărâre.

Mai mult, instanța consideră că între părți litigiul este unul civil, fiind începută procedura de evacuare.

CAMPANIE

Dacă știți persoane care sunt victime ale violenței în familie, le puteți semnala ziarului Pandurul pe e-mail la redactia @pandurul.ro. Cazuri precum cel de la Motru, când o femeie a fost torturată timp de două ore, până a murit, pot fi prevenite prin implicarea fiecăruia dintre noi.

Vizualizări: 2,398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: