Ordonanţa lui Teodorovici, contestată şi de sindicate, şi de patronate

Aroganţa actualilor guvernanţi a atins un nou nivel. O ordonanţă care impune noi taxe populaţiei şi firmelor şi care limitează drepturile unor angajaţi ar putea fi adoptată în vinerea de dinaintea Crăciunului. Fără o dezbatere publică, cu aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus senin că guvernul va veni cu mai multe explicaţii după adoptarea ordonanţei.

Cartel Alfa a subliniat că ordonanţa nu pune doar taxe pe bănci şi companii, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci limitează drepturile unor salariaţi. „Măsurile cuprinse prevăd limitarea drepturilor salariaţilor din sectorul bugetar pentru condiţii de muncă şi a sporurilor aferente”, susţine Cartel Alfa. „Proiectul aduce modificări majore la nu mai puţin de 16 legi, printre care Codul Muncii, Legea Educaţiei, Legea Sănătăţii, Legea Energiei, Legea salarizării pentru personalul bugetar, Codul fiscal”, mai spun sindicaliştii, care avertizează asupra faptului că guvernul nu a făcut un studiu de impact al acestei ordonanţe.

Cartel Alfa mai susţine că: „Proiectul de ordonanţă include măsuri de taxare retroactivă, iar noile taxe sunt anunţate cu mai puţin de două săptămâni înainte de a fi aplicate, când bugetele unităţilor sunt deja aprobate, în mare parte, şi negocierile colective pentru anul 2019 sunt în derulare sau finalizate”.

Ce spun specialiştii

Firma de consultanţă PwC România a anunţat, joi, că modificările fiscale propuse recent de Guvern sunt neclare, generatoare de incertitudine şi la limita infringementului. De exemplu, nu este clar dacă taxa aplicabilă băncilor se plăteşte o dată sau de patru ori pe ani, formularea fiind interpretabilă.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) s-a arătat dezamăgit, joi, că există un discurs politic care încearcă să sugereze că „străinii” doresc să facă rău României, în contextul în care, dacă firmele străine au profituri mici, li se reproşează că nu performează, iar dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaţilor.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a afirmat că acest proiect de ordonanţă presupune 60 de modificări ale Codului fiscal şi nu a fost discutat cu mediul de afaceri. Potrivit lui Jianu, implicaţiile acestei viitoare ordonanţe sunt majore nu numai pentru mediul economic, ci şi pentru cetăţeni, care vor trebui să suporte aceste taxe care le vor fi transferate.

Vizualizări: 795

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: