Ori ne reformăm, ori crăpăm!

Discursul de ieri al Preşedintelui în Parlamentului României poate fi comentat în fel şi chip pornind chiar de la comentariile presupuşilor săi contracandidaţi la alegerile din toamnă. Dincolo de cine şi cât se află în campanie electorală mascată, discursul trezeşte îngrijorarea celor care mai aşteaptă ceva de la lumea asta, pe lumea asta, că pe cealaltă mai vedem noi! Băsescu ne-a atenţionat că România ca stat modern nu are decât o singură şansă şi anume aceea de a se reforma din temelii şi în toate structurile sale. Miile de posturi bugetare create pentru clientela politică sufocă plătitorii de impozite şi taxe care sunt din ce în ce mai puţini şi din ce în ce mai bătrâni. Salariaţii bugetului acaparează ca o caracatiţă statul, reuşind performanţe de nedescris. Sub o formă sau alta au ajuns să lase moştenire copiilor posturile pe care le-au ocupat ani de zile! Există în judeţe, dar şi în ministere, sute de posturi bine plătite ocupate de persoane care se plictisesc de moarte sau se satură de somn la serviciu. Pentru asta şi pentru alte multe tâmpenii sunt plătiţi şi cu tot felul de sporuri, iar cel care îndrăzneşte să le taie se loveşte de organizaţia de sindicat care-şi apără privilegiile luate de la stat. Sporul de calculator este unul din cele multe şi ciudate revendicate de funcţionari sau personalul contractual. Deşi administraţia s-a informatizat şi este cunoscut faptul că nimeni nu mai poate lucra fără să acceseze un calculator, statul le dă angajaţilor săi spor de calculator. În aceste condiţii pentru bugetarii care nu au în dotare calculator propunem să li se dea spor de pix, de creion sau stilou, pentru că şi ei sunt oameni şi ei trebuie să trăiască şi dacă se poate bine de tot. Subliniind importanţa restructurării statului, Băsescu a atras atenţia guvernului că, deşi este la putere de trei luni, nimeni n-a văzut nici un fel de program de reformă, să nu mai vorbim de veşnicele târguieli care se fac pe la toate colţurile. ”Dacă reforma nu e dusă până la capăt, un guvern  nu-şi justifică existenţa”, a ameninţat voalat preşedintele. Cu alte cuvinte, guvernului  Boc îi sunt numărate zilele, lucru pe care l-a observat toată lumea încă de la instalarea în funcţie.

Cel mai supărat pe guvernare pare însă Geoană, căruia i s-a şoptit de probabil sfătuitorul său Vanghelie că PDL-ul guvernează pe furiş. Nu ştim cum s-o face treaba asta, dar ce ştim sigur este că cel puţin în câteva judeţe din Oltenia nu se guvernează deloc, dacă avem în vedere faptul că cele două partide aflate, zic ele, în coaliţie, fac pe supăratele dorindu-şi fiecare posturi multe şi bine plătite de la stat ca să poată să-şi satisfacă clientela.

La Gorj lucrurile par să fi degenerat. Sindicatele din minerit şi energie sunt hotărâte săptămâna viitoare să vină la Târgu Jiu pentru a da o palmă cu piciorul liderilor politici ai judeţului care dau dovadă de  imaturitate politică, refuzând să negocieze nenorocitele de posturi grase, dar plătite de la buget. Cu un prefect care doarme pe el lucrurile pot oricând să alunece. Doamne fereşte!

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: