De ce se umflă picioarele şi ce boli ascunde asta

Oricine se poate confrunta cu senzația de picioare grele, umflate. Munca de acasă, orele petrecute pe scaun, în fața calculatorului și lipsa unui regim de viață sănătos pot cauza numeroase probleme de sănătate iar picioarele umflate indică o serie de probleme.

Picioarele umflate pot fi un indiciu al unor probleme de sănătate mult mai grave. Edemul apare când se acumulează lichid între celulele organelor și țesuturilor. Apare, mai ales în cazul femeilor, la nivelul membrelor inferioare. Sarcina, suprasolicitarea sau intervențiile chirurgicale sunt câteva dintre cauzele pentru care se umflă picioarele.

Sedentarismul este unul dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor umflate. Cei care petrec ore bune din zi pe scaun, la birou și nu obișnuiesc să ia pauze pentru a se întinde puțin, vor observa că gleznele și picioarele lor se vor umfla. O altă cauză poate fi și excesul de sare din organism ce duce la retenția de de lichide. Și anumite medicamente pot avea ca efect advers umflarea picioarelor. Unele substanțe active din ele pot favoriza retenția de lichide în corp, cu precădere în jumătatea inferioară.

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, picioarele umflate nu sunt un motiv de îngrijorare, există și situații în care acest sindrom poate fi un indiciu al altor probleme de sănătate mult mai grave. Potrivit specialiștilor, printre bolile ce se manifestă prin umflarea picioarelor se numără bolile de inimă. Insuficiența cardiacă apare când inima nu mai poate pompa sângele corespunzător în corp. Acest lucru poate duce la umflarea picioarelor. Dacă observați umflarea gleznelor la sfârșitul zilei, ar putea indica o insuficiență cardiacă pe partea dreaptă.

Bolile de ficat sunt și ele semnalate de sindromul picioarelor umflate. Nefuncționarea corespunzătoare a ficatului poate provoca retenția excesivă a lichidelor la nivelul membrelor inferioare. Pe lista afecțiunilor semnalate de umflare picioarelor se află și bolile de rinichi. Disfuncțiile acestui organ vor menține o cantitate prea mare de sare în sânge ce va duce la retenția de apă și, mai apoi, la umflarea picioarelor.

Vizualizări: 1,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: