Otita: cum o recunoști și ce-i de făcut!

Durerile de urechi au, de multe ori, la origine o otită care trădează o inflamație sau o infecție. Deși afectează în special copiii, nici adulții nu sunt ocoliți. Dacă ești răcită de câteva zile, te doare urechea sau o simți înfundată, cel mai probabil te-ai pricopsit cu o otită.

Otita apare la 3-7 zile după o gripă sau răceală. Afecțiunea începe cu inflamarea unui mic canal ce leagă urechea medie și faringele și care are rolul de a elibera presiunea dintre cele două cavități. Odată inflamată, acest canal se poate bloca, iar lichidul secretat de celulele medii nu se mai poate elimina, acumulându-se în ureche.

Primul semn că este ceva în neregulă este apariția durerii. Dar atenție, este posibil să ai otită și să simți doar senzația de ureche înfundată sau plină. Apar, de asemenea, febra, dureri de cap, scădere a auzului, zgomote în ureche. Fără un tratament la timp, timpanul se poate perfora și din ureche încep să curgă secreții galbene.

Orice simptom la nivelul urechii trebuie să te trimită la ORL-ist. Până la prescrierea unui tratament, dacă ești răcită, suflă-ți bine nasul ca să elimini secrețiile, iar de 2-3 ori pe zi pune-ți picături cu ser fiziologic în nări, ca să împiedici germenii din nas aă ajungă în ureche.

De asemenea, aplică pe urechea bolnavă comprese calde: o sticlă cu apă caldă, înfășurată într-un prosop sau săculeț cu sare grunjoasă încălzită.

Trebuie să știi că niște picături de soluție de propolis sau de ulei de busuioc ori cimbrișor alină durerea și calmează inflamația.   

Vizualizări: 1,962

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: