Pandurii, ameninţată cu excluderea din campionat

Membrii Comitetului Executiv al FRF vor supune la vot, în şedinţa de la sfârşitul lunii septembrie, excluderea clubului Pandurii Târgu Jiu din Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal pentru că refuză să renunţe la acţiunile din instanţele civile în cazul jucătorului Ilie Iordache. Pandurii nu va putea juca în acest caz nici în campionatul Ligii I şi nici în Cupa României. Preşedintele LPF, Dimitru Dragomir, a precizat ieri că LPF respectă legea şi nu poate fi acuzată de alt fel de practici.  

Juristul FRF Justin Ştefan a declarat ieri într-o conferinţă de presă, că Pandurii Târgu Jiu a încălcat grav statutul federaţiei la care este afiliată, iar articolul 18 din statut prevede excluderea din Adunarea Generală. "FRF a notificat în două rânduri clubul CS Pandurii să renunţe la litigiile pe care le-au înaintat în faţa instanţelor de drept civil. Aici apare o dată limită, 26 iunie, dar cum nici FRF şi nici LPF nu doreşte să fie călăul cluburilor, s-a revenit cu o nouă adresă. În adresa din 07.08.2009 se menţionează: 'Având în vedere hotărârea Comitetului Executiv al FRF din 6 august 2009, vă informăm că în situaţia în care nu veţi renunţa în termen de şapte zile de la primirea prezentei la acţiunea dumneavoastră înaintată la instanţele de drept comun cu privire la hotărârea CAF pronunţată în cauza Ilie Iordache contra CS Pandurii, vă faceţi vinovat de încălcarea gravă a statutului şi regulamentelor în vigoare, urmând a vi se aplica sanţiunile statutare. Următorul Comitet Executiv al FRF a fost programat la sfârşitul lunii septembrie, iar articolul 18 din regulament vorbeşte despre excludere", a afirmat juristul FRF.

Pandurii riscă excluderea din competiţiile FRF şi LPF

Justin Ştefan a adăugat că excluderea unui membru afiliat nu trebuie validată de Adunarea Generală în termen de 15 zile, ci la următoarea AG. Oficialul FRF a lăsat astfel să înţeleagă faptul că până la validarea deciziei de către Adunarea Generală, clubul Pandurii Târgu Jiu va fi exclus din Liga I şi Cupa României, competiţii organizate de LPF şi FRF. "Excluderea în niciun caz nu se validează în 15 zile de Adunarea Generală a FRF, ci la proxima Adunare Generală, asta înseamnă cea de anul viitor. În măsura în care membrii Comitetului Executiv vor considera că s-a încălcat acest statut, cu siguranţă vor fi aplicate sancţiunile. Nu e vorba neapărat de excludere, pot fi şi alte sancţiuni", a precizat Ştefan.
Juristul a explicat că dacă acceptă ca membrii afiliaţi să apeleze la instanţele civile, FRF riscă la rândul ei excluderea din Adunarea Generală a FIFA. "Singura soluţie pentru domnul Condescu, în măsura în care este nemulţumit de hotărârile comisiilor, este să apeleze la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. A accepta intervenţia instanţelor civile în jurisdicţia sportivă, lucru interzis de FIFA şi UEFA, înseamnă a da peste cap tot fotbalul. Dacă s-ar accepta aşa ceva în fotbalul românesc cu siguranţă am fi dezafiliaţi de la FIFA", a precizat Justin Ştefan..


Dragomir: "Voi vota ca Mircea Sandu!"

Întrebat dacă la şedinţa Comitetului Executiv al FRF de la sfârşitul lunii septembrie va vota pentru sau împotriva exluderii clubului Pandurii Târgu Jiu, Dumitru Dragomir a răspuns: "N-aş fi Dragomir dacă aş merge la două capete. Eu voi vota cum votează Mircea Sandu. Ca să nu mint. Şi cum o să voteze cluburile mele şi domnul Mircea Sandu, aşa o să votez. Dar în spiritul legii şi al regulamentelor. Nu ne abatem de la lege, niciodată. Noi nu suntem duşmanii cluburilor. Noi facem eforturi să-i ajutăm pe conducători, dar dacă ei nu vor să se ajute, noi nu avem ce să facem. FRF a trimis două hârtii... poate domnul Condescu a ajuns la fundul sacului, vrea ceva... poate vrea să renunţe, nu îl înţeleg. Dar noi, LPF şi FRF nu îi dorim răul. Dar dacă şi după nu ştiu câte hârtii trimise ne sfidează şi încalcă statutele nu avem ce să-i facem". 


„Noi nu încălcăm legea, noi suntem beton”

Dragomir a menţionat că cele două decizii luate de comisii împotriva preşedintelui clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, sunt legale şi respectă regulamentele în vigoare. "Domnul Condescu a spus că cele trei comisii ale LPF sunt structuri mafiote şi sunt în afara legii. Noi nu încălcăm legea, noi suntem beton. Noi cât suntem în viaţă ne acoperim de hârtii, după ce murim îi punem pe alţii să arunce pământ pe noi. Dar din punct de vedere al legii 69, al convenţiei cu FRF şi al statutului, LPF este cea care deţine comisiile jurisdicţionale", a afirmat oficialul LPF. Condescu a fost sancţionat la 8 iulie de Comisia de Disciplină a FRF cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal timp de 6 luni şi o penalitate sportivă de 150.000 de lei pentru declaraţiile făcute împotriva clubului Dinamo. Ulterior, oficialul grupării gorjene a fost sancţionat, la 12 august, de Comisia de Disciplină a LPF cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal timp de 12 luni şi o penalitate sportivă de 300.000 de lei după ce a afirmase că toate "comisiile LPF sunt ilegal constituite şi par a fi structuri de tip mafiot". Sumele rezultate din penalităţile financiare dictate de comisiile LPF se întorc, conform spuselor lui Dumitru Dragomir, la cluburile din Liga I.

Dragomir: „Nu ne speriem nici de domnul Costin, nici de domnul Condescu”

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat ieri că sindicatele doresc răul fotbalului şi că prin reprezentanţii săi, Marin Condescu şi Dumitru Costin, vor "să încalece FRF şi LPF". "În ultimul timp au avut loc atacuri fără precedent din partea sindicatelor asupra fotbalului. După ce ani de zile am trecut prin furcile caudine ale unor lideri de sindicat, dând ţara înapoi cu peste 20 de ani, unii şi-au făcut averi, iar alţii au ajuns prin Parlament. Noi i-am lăsat în pace. Ei pe noi nu. Acum sindicatele vor să pună mâna chiar şi pe fotbal, vor să încalece fotbalul şi să se aleagă praful şi de activitatea asta care mai merge în România. Eu am ţinut mereu să conlucrez cu domnii Marin Condescu şi Dumitru Costin, crezând că sindicatul este un partener de dialog. Eu m-am opus vehement ca sindicatul să intre federaţie şi în Comitetul Executiv. Asta este fără precedent. Nu cred că sunt trei ţări în lume unde sindicatele să se amestece cu patronatele şi să aibă pretenţii să dirijeze comisiile, să influenţeze nu ştiu ce şi aşa mai departe. Eu am ştiu că cei de la sindicate vor dori să încalece FRF şi LPF. De asta m-am ţinut mai rezervat în privinţa lor. Eu i-am simpatizat până acum, crezând că sunt nişte parteneri onorabili de dialog. Am refuzat să cred ce auzeam, că în spatele unor perdele frumoase se află de fapt nişte oameni care ne vor răul. M-au umplut de, nu de groază, de neînţeles, când l-am auzit pe domnul Costin, membru în Comitetul Executiv, că va acţiona în judecată atât FRF cât şi LPF pe nişte lucruri absolut aberante", a spus Dragomir.
Preşedinte clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu ocupă aceeaşi funcţie în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, iar Dumitru Costin, membru în Comitetul Executiv al FRF, este preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) şi preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). „Eu consider că atât domnul Costin, cât şi domnul Condescu, sunt lideri de sindicat descurcăreţi. Pentru că dacă au făcut atâta avere şi au păcălit atâţia oameni, înseamnă că sunt oameni deştepţi. Deci am o impresie bună despre ei, să zic aşa. Dar rezerva pe care am avut-o eu faţă de sindicate a ieşit acum la suprafaţă precum uleiul deasupra apei. La o emisiune TV, membrii de sindicat au produs un circ ieftin, iar mai apoi, unii dintre ei, nu mai dau nume, au venit să-mi spună că şi-au pus preşedinte la nu ştiu ce comisie parlamentară care ne va curăţa pe mine şi pe Mircea Sandu. Eu am fost parlamentar şi ştiu că Parlamentul nu face abuzuri şi că acolo sunt oameni onorabili. Acest gen de a ne speria, pe noi, cei din fotbal, poate a funcţionat în decursul anilor, dar la LPF nu are efect. Pentru că noi ne înconjurăm de jurişti. Domnului Costin îi spun că dânsul este membru în Comitetul Executiv al FRF, deci noi l-am primit în patronat. În patronat, cum ar fi de exemplu în Guvernul României. Iar în Guvernul României n-am văzut niciun sindicalist. Acolo este un partener de dialog cu Guvernul. Noi l-am introdus în Comitetul Executiv şi dânsul ne ameninţă că ne dă în judecată. Dar nu ne speriem nici de domnul Costin, nici de domnul Condescu şi nici de procese", a explicat Dragomir.


Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: