Condescu: „Pele e un bun naţional al Braziliei”

Preşedintele Pandurilor, Marin Condescu, a revenit din croaziera de pe Mediterana la care a fost invitat de celebrul fotbalist brazilian Pele. Oficialul târgujienilor a primit o invitaţie specială din partea celui mai cunoscut fotbalist al planetei, care a adus pe vasul de croazieră Costa Serena oameni de fotbal din toată Europa pentru a-i fi alături timp de o săptămână. Întors din Italia, de unde a şi plecat cu vasul Costa Serena, Marin Condescu a povestit despre activităţile de pe vasul de croazieră, dar şi despre discuţiile purtate cu marele fotbalist. Croaziera a avut loc în perioada 28 iunie – 5 iulie pe Marea Mediterană, traseul incluzând escale în oraşele italiene Veneţia şi Bari, în insulele Mykonos şi Rhodes, precum şi oraşul Dubrovnik din Croaţia.

Pe vas au mai fost prezenţi şi alţi oameni de fotbal din Europa, dar şi oameni politici şi din sfera economică. Scopul acestei croaziere pe mare cu un vapor de lux a fost acela de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor din Brazilia, ţara natală a lui Pele, dar şi promovarea fotbalului brazilian.

Rep: Cum a fost în această croazieră la care aţi fost invitat recent de un mare om de fotbal?

Marin Condescu: A fost o croazieră pe Mediterană la care a fost prezent şi Pele care a organizat fel de fel de simpozioane prin care a promovat tot ce este frumos şi bun în Brazilia. A invitat inclusiv conducerea unui institut care se preocupă de ajutorarea copiilor săraci şi pentru ei a licitat medalii ale sale de bronz, argint şi aur pe care le-a câştigat ca fotbalist. Numai într-o seară a scos peste 35.000 de euro la licitaţia cu medalii.

Amintiri de neuitat cu Pele

Rep.: E aceasta o amintire care va rămâne pentru toată viaţa?

M.C.: E o amintire care rămâne toată viaţa, este clar, când ai ocazia să întâlneşti oameni de o asemenea factură pe care poţi să-i vezi doar o dată în viaţă atunci e clar că aşa va fi, nu poţi uita aşa ceva. E un lucru normal să fie bine pentru că,  să vorbeşti cu un om care a fost campion mondial de atâtea ori şi care a făcut atâtea lucruri bune pentru Brazilia, e o  încântare.  Pele e din punctul meu de vedere şi cred că aşa este şi în realitate un bun naţional al Braziliei. Acum a promovat tot ceea ce este frumos în Brazilia.

Rep: Cât v-a costat croaziera cu Pele?

M.C.: Cât un concediu la mare! La marea noastră, nu la marea de afară, că la noi e mai scump. Marea noastră e foarte scumpă, pentru că marea din Bulgaria, Grecia sau Turcia sunt mai ieftine decât marea noastră. Şi eu am avut o altă impresie despre croazieră înainte de a pleca. Pe nava asta au fost 3.000 de oameni. Închipuiţi-vă că la 3.000 de oameni, oricum transportul pe mare e cel mai ieftin, toate celelalte produse pot să fie comercializate şi serviciile sunt mult mai bune decât, din păcate, întâlnim de multe ori la noi când plătim atâţia bani ca să ne simţim foarte bine. Această croazieră nu a fost una particulară. Pele nu şi-a dorit să invite 60 de oameni de fotbal câţi am fost noi pe o punte la simpozioane. Au fost prezentate toate domeniile în care Brazilia crede că are un cuvânt de spus, de la cultură până la economie.

Pele s-a interesat de Dumitrache, Dinu şi Lucescu

Rep: Cine au fost ceilalţi invitaţi ai lui Pele?

M.C.: Este un om normal, dar o mare personalitate! Acolo au fost şi ministrul din Angola, au fost oameni care-şi promovează de cele mai multe ori ţara lor prin astfel de simpozioane, fiindcă e greu să prinzi la un loc atâţia oameni din atâtea ţări care să-ţi cunoască ţara. Teatrul avea 400 de locuri, aşa că puteai să participi unde doreşti în fiecare zi. Deci croaziera costă pe oricine, nu numai pe mine, mai ieftin decât multe locuri unde ai vrea să ai aceleaşi servicii la dispoziţie.

Rep: A fost o propagandă bună şi pentru Pandurii această croazieră?

M.C.: Am luat parte la simpozioane şi am vorbit cu Pele şi despre Pandurii şi despre România. El şi-a adus aminte de echipa României din 1970 de la campionatul mondial când a spus că ne-a dat două goluri, iar eu i-am spus că am condus cu 1-0! Şi-a adus aminte de Dumitrache şi m-a întrebat de el, dar  i-am spus că, din păcate, a murit. Dar şi-a amintit şi de Cornel Dinu şi de Mircea Lucescu. Ei au fost cei trei jucători de care şi-a amintit el.

Rep: Ar putea ajunge vreodată şi la Târgu Jiu?

M.C.: Asta depinde...Dar dacă Brazilia va avea vreodată un scop să promoveze ceva în România, Pele precis va fi ambasadorul Braziliei. Tot  ce a prezentat Pele acolo în fiecare zi a fost interesant. Pe vas a dat autografe şi la piscină, şi la sala de mese, şi la sala de sport şi a făcut-o numai pentru a promova imaginea Braziliei.

Pele s-a interesat de brazilienii de la Pandurii

Marin Condescu s-a aflat pe vasul de croazieră doar în calitate de invitat, fără să fi prezentat ceva anume cum a făcut-o gazdele acestui eveniment sau alţi oameni politici: „Eu n-am avut ocazia să prezint nimic şi nu am fost împuternicit să o fac. Eu am vorbit despre fotbal deoarece au fost prezenţi foarte mulţi impresari şi conducători de la alte cluburi. Am împărtăşit cu ei experienţe care spun cum au reuşit şi cât de multă atenţie acordă copiilor şi juniorilor. Eu am vorbit acestora de Pandurii Târgu Jiu, am făcut schimb de fanioane şi de poze.”

Preşedintele Pandurilor a dezvăluit faptul că marele Pele venea mereu bine pregătit la evenimente, având consilieri care se documentau special pentru orice întâlnire: „Pele m-a întrebat câţi jucători din Brazilia avem şi i-am mai spus de cei care i-am transferat. Dar astea nu sunt lucruri care le-a vorbit special numai cu mine, le-a vorbit cu toţi invitaţii. Venea de fiecare pregătit când discuta cu cineva şi nu cred că sunt lucruri pe care le ştie neapărat el, dar are consilieri care se informează destul de bine. În multe ipostaze l-am văzut bine pregătit, cum a fost atunci când a prezentat institutul pe care îl conduce vorbind despre problemele cu care se confruntă copiii bolnavi pe care i-a ajutat şi care au revenit la o activitate normală după ce au fost îngrijiţi”.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: