Personal medical din Gorj, fără spor pentru Covid ori vouchere de vacanță

Tot mai multe lipsuri sunt reclamate de cei aflați în prima linie, în spitale. În multe unități medicale, sporurile pentru personalul care intră în contact cu un pacient pozitiv nu ajung la medici și asistente. Liderul Sanitas Gorj a semnalat că angajații Spitalului Târgu-Cărbunești, de exemplu, nu au primit de doi ani voucherele de vacanță.

Cazurile de Covid 19 sunt tot mai multe, iar cadrele medicale tot mai solicitate și obosite. Mai nou, sindicaliștii din sănătate atrag atenția că angajații nu au încasat nici măcar sporurile promise celor care iau în piept coronavirusul.

În Gorj, astfel de lipsuri au fost semnalate chiar la spitalul suport Covid, de la Târgu-Cărbunești. „A fost un stimulent de risc care s-a acordat în starea de urgență, începând cu 16 martie până în 14 mai, care ar fi trebuit să se acorde și s-a acordat pe ici pe colo. În Gorj, s-a acordat în unitățile sanitare cu excepția unei părți din spitalul Târgu-Cărbunești. În afară de stimulentul de risc, avem un ordin al ministrului Sănătății, care prevede ca personalul care intră în contact direct cu pacienți pozitivi sau suspecți, trebuie să primească un spor până la 30%. Din păcate, pe toată perioada stării de urgență și pe starea de alertă, dar nici acest ordin nu a fost pus în aplicare și se aplică pe ici pe colo, în unitățile sanitare, și în niciun caz în unitățile de asistență socială”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Problemele nu se opresc aici. În multe unități spitalicești, stocurile de echipamente de protecție și dezinfectanți sunt pe terminate, iar unii manageri au și uitat de voucherele de vacanță. „Nu vreau să iau apărarea managerilor de spitale, dar toate aceste sume trebuie să vină de la bugetul de stat. Au venit în cifre foarte mici care nu au reușit să acopere pe toată perioada acordarea acestor sporuri. Avem voucherele de vacanță care, în Gorj, s-au acordat cu o singură excepție. La Târgu-Cărbunești, unde nu s-au acordat de doi ani. Lipsa personalului ne îngrijorează. Crește numărul cazurilor de Covid colosal, iar personalul e același sau a scăzut prin plecări din sistem. Avem nevoie de materiale sanitare și dezinfectanți”, a mai declarat liderul Sanitas Gorj, la Radio Infinit.

Vizualizări: 2,647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: