Piața creditelor din România în creștere și în 2021

Conform opiniei specialiștilor, la nivel mondial, piața globală a creditelor va crește de la 6036,37 miliarde de dolari în 2020 la 6932,29 miliarde de dolari în 2021. Această creștere se datorează în principal companiilor care își rearanjează operațiunile și întreprind acțiuni de atenuare a impactul COVID-19 provocate de măsurile restrictive care implică distanțare socială, muncă la distanță sau chiar închiderea unor activități comerciale.

Europa a reprezentat 35% din piața creditelor globale, în 2020, urmată de Asia Pacific cu 27% în timp ce Africa a fost cea mai mică regiune de pe această piață. Urmând acest trend global ascendent, băncile românești au acordat împrumuturi în valoare totală de 84 miliarde RON (17,5 miliarde EUR) către sectorul neguvernamental în 2020, înregistrând o ușoară creștere în comparație cu anul precedent, ​​2019. De altfel în majoritatea statelor europene rata anuală de creștere a pieței de împrumuturi a înregistrat valori pozitive. Spre exemplu în Suedia, după cum precizează specialiștii financiari ai paydaysverige.com și autoritățile suedeze, în martie 2021, împrumuturile au avut o rată anuală de creștere de 0,5%

Cum a evoluat piața de credite din România în 2020?

Piața de credite din România acoperă toate tipurile de împrumuturi, inclusiv împrumuturi ipotecare, împrumuturi personale, împrumuturi de fond de rulment, împrumuturi pentru vehicule și industriale. Veniturile generate de piața creditelor includ toate cheltuielile cu dobânzile percepute de entitățiile creditoare, cum ar fi băncile și instituțiile financiare, cele percepute de bănci pentru cardurile de credit sau alte carduri de plată, precum și ipoteci și alte împrumuturi. Piața creditelor este segmentată în creditarea corporativă, împrumuturi pentru gospodării și împrumuturi guvernamentale.

În România, împrumuturile în monedă locală au reprezentat 81,7% din valoarea totală a creditelor, cele în euro au reprezentat 15%, iar restul împrumuturilor au fost exprimate în dolari SUA.

În acest fel, la sfârșitul anului 2020 aproape 30% din valoarea creditelor neguvernamentale  era alcătuită din noi credite accesate pe parcursul anului trecut.

Împrumuturile au fost stimulate în special de sectorul privat, cu o pondere de 57,7% din totalul creditelor noi acordate în 2020, în timp ce persoanele fizice au contractat noi împrumuturi în valoare de 35,45 miliarde lei (7,4 miliarde EUR), 42,3% din totalul creditelor noi.

Distribuția pe valute arată că populația a contractat practic doar împrumuturi în monedă locală (98,4%), ceea ce diminuează expunerea la riscul valutar.

Datorită garanțiilor acordate de Guvern, care au avut ca rol susținerea activității de creditare, companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde RON (10,0 miliarde EUR), dintre care 70 % în moneda locală și 30 % în valută.

Băncile și instituțiile financiare continuă adoptarea soluțiilor de digitalizare pentru modernizarea activității de creditare și în 2021

Băncile și instituțiile financiare au adoptat anul trecut, într-un ritm extrem de accelerat, soluții de digitalizare pentru a-și moderniza activitatea de creditare comercială, această mișcare fiind în principal rezultatul concurenței în creștere între bănci și a cererii tot mai mari pentru un proces de creditare comercial simplificat și rapid.

Și în anul 2021, continuarea procesului de digitalizare permite aprobarea mai rapidă a împrumutului comercial, care, în mod tradițional poate fi un proces complex și lent. De asemenea, permite băncilor să vizeze noi categorii de clienți și să ofere soluții centrate pe client, ceea ce va aduce cu siguranță o îmbunătățire a eficienței în activitatea de creditare.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: