Piața imobiliară în Gorj, pe contrasens cu situația națională

În anul 2019, piața imobiliară în județul Gorj a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții, dar o scădere a numărului de locuințe noi date în folosință. La nivel național situația este opusă, mai multe locuințe noi și mai puține tranzacții. În ceea ce privește prețurile de pe piața imobiliară, acestea au înregistrat creșteri medii de până la 5%.

Sud-Vestul nu păstrează trendul național

Chiar dacă la nivel național se înregistrează o creștere a numărului de locuințe noi date în folosință, în Sud-Vest (Oltenia) lucrurile sunt opuse. Conform datelor Institutului Național de Statistică, cea mare scădere a numărului de locuințe noi s-a înregistrat în Sud-Vest, minus 381 locuințe.

Alte două regiuni înregistrează scăderi, Nord–Est (-360) şi Centru (-82), însă chiar și așa, la nivel național numărul este în creștere cu 6.059 locuințe.

Cele mai multe investiții imobiliare continuă să fie efectuate în capitală.

Unul dintre aceste noi ansambluri rezidențiale este Complex Belvedere Residences București. Situat în sectorul 6 din capitală, acesta a fost dat în folosință în cursul acestui an. „Belvedere Residences devine primul complex rezidențial de mare anvergură din această zonă și, totodată, un punct de referință pentru dezvoltarea întregii zone de nord a Capitalei. Apartamentele moderne completează sectorul spațiilor de birouri din apropiere, care a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani”, transmite dezvoltatorul Bog’Art.

Un lucru inedit este și faptul că prețurile sunt în scădere față de prima parte a anului 2019. Dacă la începutul anului prețul/mp începea de la 1.142 euro, la finalul anului acesta a ajuns la doar 885 euro/mp. Astfel, doritorii pot achiziționa studiouri, apartamente cu 2, 3 sau 4 camere ce au suprafețe cuprinse între 75 și 175 mp.

Și Complex Plaza Residence București a fost finalizat tot în cursul anului 2019. Spre deosebire Belvedere Residences, prețurile la Complex Plaza Residence București sunt în creștere. Conform graficului de prețuri publicat de site-ul de imobiliare Korter.ro, în a doua jumătate a anului 2019 prețurile s-au majorat cu 200 de euro, de la 715 euro/mp la 915 euro/mp. În cadrul ansamblului mai pot fi achiziționate garsoniere, apartamente cu una, 2 sau trei camere, cu suprafețe ce sunt cuprinse între 38 și 99 mp. Prețul unui apartament cu două camere pornește de la 41.000 euro + TVA.

Mai multe vânzări în 2019

După ce în anul 2018 județul Gorj s-a clasat pe ultima poziție în topul tranzacțiilor imobiliare din România, în acest an numărul acestora a crescut ușor. Gorjul se află tot printre codașe, însă numărul tranzacțiilor a crescut de la 2.929 la 3.441.

Și la numărul ipotecilor Gorjul se află printre județele codașe. „Numărul ipotecilor, la nivel național, în luna noiembrie 2019, a fost de 31.484, cu 8.302 mai mare față de luna noiembrie 2018. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București - 7.529, Ilfov - 3.069 și Timiș - 1.659. La polul opus, se află județele Caraș Severin - 96, Gorj – 69 și Harghita - 68”, precizează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Pe site-ul de anunțuri de imobiliare Flatfy.ro sunt listate toate ofertele de vânzare locuințe din județul Gorj, dar și din restul țării. Tot aici sunt publicate și anunțuri de chirie, dar și vânzare terenuri agricole sau pentru construcția de case.

Vizualizări: 3,330

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: