Pierderi uriașe la CE Oltenia pe final de an

Complexul Energetic Oltenia este, de trei ani, pe pierdere. Și la finalul acestui an, golul din conturi este uriaș. „Societatea va ajunge la un nivel de un 1,1 miliarde de lei pierdere”, a estimat directorul companiei.

Daniel Burlan, managerul companiei energetice, a explicat că pierderile au fost cauzate de costurile mari cu certificatele de dioxid de carbon. Din 2018, CE Oltenia este tot pe pierdere. La fel va fi și în acest an. “Din 2018, societatea este în dificultate. A început să aibă pierderi din 2018 ca urmare a creșterii prețului certificatelor de dioxid e carbon. 2018, 2019, 2020 sunt trei ani consecutivi în care societatea a avut pierderi foarte mari. Și anul acesta, societatea va ajunge la un nivel de 1,1 miliarde de lei pierdere ca urmare a costurilor cu certificatele de CO2. Am achiziționat în limita sumelor disponibile certificate. Normal că pentru asta am inițiat acest plan pentru acordarea ajutorului de stat. Dacă facem un calcul, pierderea înseamnă costurile cu certificatele de CO2, undeva la 250 de milioane de euro”, a declarat Burlan, la Gorj TV.

Pe lângă aceste cheltuieli, și pandemia a adus greutăți companiei. A scăzut dramatic cererea de energie și, odată cu ea, veniturile producătorului de energie.

„În plus, a fost și această situație Covid care ne-a afectat prin scăderea consumului de energie la nivel european. Avem și o statistică a Eurocoal privind producția de energie, cu scăderi între 14 și 35% la nivelul Uniunii Europene. Polonia, Germania, Cehia, Ungaria au scăderi foarte mari. În Germania, scăderea este de 34%. La noi, față de anul trecut, e undeva la 21%. În Polonia, la fel, peste 20%. Sunt scăderi semnificative ale producției energiei pe cărbune. Concurența, de asemenea. Prețul face piața. Au fost intervale când era prețul negativ. Asta ne-a afectat. Am avut noroc că au existat unele măsuri ale Guvernului de ajutorare a firmelor care se află în dificultate. Am fost în șomaj tehnic. Sursele au fost asigurate de Guvern în acea perioadă”, a mai spus Burlan.

Vizualizări: 3,582

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: