„Piţărăii cu măşti” de la Padeş, obicei unic în Oltenia

Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, alături de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local și Primăria Padeș, va organiza vineri, 22 decembrie, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Piţărăii cu măşti”, ediţia a II-a. Evenimentul se va desfăşura la Căminul Cultural Călugăreni, din comuna Padeş, începând cu ora 18.

„În toate satele comunei Padeș are loc, în Ajunul Crăciunului, un obicei unic în Oltenia: piţărăii cu măști. Tinerii satului își fac măști și în Ajunului Crăciunului, la prânz, se strâng în capul satului, plecând apoi în colindeţi”, au spus reprezentanţii Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

La evenimentul din acest an vor participa și Grupul „Kukerii”, din localitatea Kalcevo, Bulgaria, care va reprezenta tradiţiile din regiunea Yambol. Este unul dintre cele mai bune grupuri din Bulgaria, câștigător a multor premii naţionale şi regionale, aflat la această ediţie la invitaţia Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

La festival va fi prezent și Ansamblul Folcloric „Roua” din Cloşani, coordonat de Carmen Felicia Sarcină. Totodată, Ansamblul Folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă, îndrumat de Elena Mimiş Trancă, Ansamblul Folcloric „Mugur de castan” din Tismana, dirijat de Sorin Bivolaru, Grupul „Gorjeanca”, coordonat de Ion Drăgan, dar și Orchestra şi soliştii Ansamblului Folcloric „Maria Lătăreţu”, dirijor Constantin Argint, vor lua parte la „Piţărăii cu măşti”.

Vizualizări: 2,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: