Ploile afectează recolta de căpșune din Polovragi

Ploile abundente le-au dat bătăi de cap agricultorilor. Cu toate acestea, primele estimări arată că producţia de căpşune este mai bună decât anul precedent. La nivelul judeţului Gorj, se preconizează o scădere a preţurilor, datorită ofertei mari de pe piaţă.

 

„La mine acum începe. Am cules doar o singură dată până acum. Ca şi producţie, se preconizează că ar fi mai bună ca anul trecut. Preţurile sunt mai scăzute, fiind mai mare producţia. Este o perioadă de vârf pentru că ne-am interesectat mai mulţi. E o supraaglomerare pe piaţă. Într-o săptămână sau maxim 10 zile, se mai reglementează preţul. Eu sunt cultivator şi direct la desfacere. Dacă se mai interpune şi un intermediar, rămâne cu semnul întrebării. Una este să şi produci şi să valorifici tu, alta e să se interpună. E mai avantajos să vindem direct, deci e un pic de motivaţie să investeşti în culturi”, ne-a transmis un producător.

Deşi cerere este mare, ploile le dau bătăi de cap producătorilor. Din pricina umidităţii au apărut şi dăunători: „Datorită ploilor, recolta nu merge la aşteptările producătorilor, dar pare să fie mai bună decât anul trecut. Sperăm să nu mai persiste ploile. Datorită umidităţii sporite din sol, culturile au fost atacate şi de dăunători”, a transmis primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure.

În comparaţie cu anii trecuţi, numărul cultivatorilor de căpşuni a scăzut: „Cultivatori, în comparaţie cu acum 10 ani de zile, sunt undeva la jumătate, deşi sunt persoane care au suprafeţe însemnate. Principalul motiv de renunţare au fost aceşti intermediari, care propuneau dimineaţa un preţ, iar seara, la ridicare, ofereau un preţ mult mai mic”, a adăugat edilul.

Vizualizări: 952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: