PNDL, politizat? Primar: Sunt dezamăgit!

La nici două zile de la publicarea listei de proiecte care au primit finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), au apărut şi primele reacţii din partea primarilor. Unii au primit prea mulţi bani, alţii prea puţin. Deşi liberalii au încercat să sugereze că banii au fost repartizaţi pe criterii politice, nemulţumiţi sunt şi primari din tabăra PSD. Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi alocat banii pe criterii politice, subliniind că autoritățile locale au primit sumele după principiul „primul venit, primul servit”.

Liberalii gorjeni au criticat aspru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, spunând că banii au fost repartizaţi pe criterii politice şi că sunt primării liberale din Gorj cărora le-au fost finanţate proiecte a căror valoare este mică. Un exemplu în acest sens este Primăria Motru, primarul declarând că i-au fost finanţate doar trei proiecte din 27 câte a depus. Gigel Jianu spune că se va orienta acum către alte surse de finanţare. „În urmă cu o lună alta era lista de proiecte aprobată. Noi am înaintat un număr de 27 de proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru accesare fonduri prin PNDL, cu ceva timp în urmă ştiam că am vreo şapte proiecte aprobate, acum două săptămâni erau cinci şi când am listat tot programul, am constatat că sunt doar trei. Valoarea e foarte mică şi se adresează, bineînţeles, instituţiilor de învăţământ”, a declarat primarul Gigel Jianu.

Cel mai fericit primar

În schimb, Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia, pare să fie cel mai fericit primar din Gorj. I-au fost finanţate şapte proiecte din 17 depuse. Primarul spune că va rezolva acum toate problemele cu distribuţia apei în localitate. „Sunt încântat şi mulţumit de modul în care s-au evaluat şi din numărul de 17 mi s-au aprobat 7 proiecte. Cred că sunt primăria cu cele mai multe proiecte din Gorj. Cu aceste proiecte distribuţiei apei din comuna Roşia de Amaradia nu va mai exista ca problemă. Fie secetă, cetăţenii vor avea apă la discreţie”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Stamatoiu: „Sunt foarte supărat”

Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa, face parte din tabăra primarilor nemulţumiţi de la PSD. A depus doar patru proiecte, însă a primit finanţare doar cel care face referire la modernizarea şcolii din Budieni. Primarul s-a declarat extrem de supărat, mai ales că unele localităţi au primit şi 20 de milioane de lei, deşi sunt mult mai mici ca Scoarţa. „Am rămas dezamăgit de modul cum au fost repartizate fondurile. Probabil că n-am avut nicio relaţie pe acolo pe unde trebuia şi sunt foarte supărat din acest punct de vedere. Mă aşteptam la cel puţin două şcoli prinse în aceste fonduri. Am văzut că alţii au primit şi 20 de milioane de lei, localităţi mult mai mici, banii nu s-au împărţit pe priorităţi. Sunt dezamăgit”, a spus Ion Stamatoiu, primarul din Scoarţa.

REACŢIE

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, spune că întotdeauna este loc de mai bine, însă una peste alta se declară mulţumit de banii ajunşi în Gorj pe PNDL. „Noi suntem mulţumiţi de ceea ce judeţul Gorj a primit pe acest program, urmează după ce vor avea loc licitaţiile, un alt program, PNDL3, şi foarte multe din solicitările care nu au fost aprobate acum sunt sigur că vor fi aprobate pe următorul program”, a spus Florin Cârciumaru. 

Vizualizări: 1,375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: