PNL, bătut de Nicuşor Dan

Sondajele de opinie publicate în ultima vreme sunt nu îngrijorătoare, ci de-a dreptul dramatice pentru PNL. Digi 24 a publicat până acum rezultatele a trei sondaje pe care le-a comandat unui institut specializat. Sondajul făcut la Craiova arată că Olguţa Vasilescu de la PSD câştigă primăria cu 42%, în timp ce liberalul Pavel Badea va obţine 8%. Următorii clasaţi sunt sub 3%, dar este un procentaj major de nehotărâţi.
La Iaşi, PSD ar câştiga cu 31%, în timp ce liberalul va lua 12 procente. La Galaţi ar fi liberalul pe primul loc, dar tot cu 12%, acolo voturile fiind împărţite între tot felul de partiduleţe şi independenţi.
În fine, un sondaj apărut pe Bucureşti arată că Firea de la PSD va obţine 37,5%, Nicuşor Dan 19,5%, iar Predoiu de la PNL 8,7%. Drept este că sondajul a fost comandat de Uniunea Salvaţi Bucureştiul, reprezentată de Nicuşor Dan, dar în contextul unui PNL slab în toată ţară, rezultatul este credibil.
Liberalii au reacţionat destul de penibil la acest sondaj. Au spus că Nicuşor Dan este „iepurele” PSD, menit să rupă din voturile dreptei. Asta în condiţiile în care sunt 10 ani de când Nicuşor Dan vorbeşte critic la adresa tuturor politicienilor, dar mai ales a pesediştilor care au condus Primăria Bucureşti. Până la alegeri mai sunt două săptămâni şi într-o mare parte a ţării se profilează deja eşecul PNL. Motivele sunt evidente, partidul este condus atât la nivel naţional, cât şi în teritoriu, cu aroganţă, aplicând politica bunului plac şi a lipsei de bun simţ. Mulţi votanţi de dreapta vor sta acasă pe 5 iunie, de aici procentul mare de nehotărâţi din sondaje.
Ce se va întâmpla cu PNL după aceste alegeri? Probabil că Blaga şi Gorghiu îşi vor face bagajele, va veni o altă echipă, dar e complicat să revigorezi partidul până la parlamentare. Poate doar dacă vor fi trimişi acasă şi sute de dinozauri din teritoriu, ceea ce este puţin probabil. Iohannis va fi cel mai probabil nevoit în toamnă să pună un guvern de la PSD, ceea ce va însemna un mare eşec şi pentru el, care a contribuit la căderea PNL, prin faptul că a dezamăgit ca preşedinte.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: