Politicienii se ceartă, ordonanța pentru CE Oltenia e tot nepublicată

A trecut o săptămână de când guvernul Orban a adoptat ordonanța de urgență pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia, dar aceasta încă nu a fost publicată și deci nu a intrat în vigoare. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență marți, 4 februarie, cu o zi înainte să fie demis. Ordonanța a fost însă trimisă spre avizare la Consiliul Economic și Social marți seara, după ora 21.00, solicitarea fiind înregistrată la CES pe 5 februarie. Adică într-o zi în care guvernul era demis și nu mai avea voie să facă demersuri care privesc ordonanțele de urgență, guvernele interimare având puteri limitate.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, este convins că ordonanța va fi publicată. “Dacă ne referim la ordonanța de salvare, a fost adoptată și va fi publicată, nu am niciun dubiu. Dacă nu va fi publicată, avem de-a face cu un abuz al celor de la PSD care au în subordinea Parlamentului Monitorul Oficial”, a spus Vîlceanu.

În replică, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, se întreabă ce au păzit liberalii timp de trei luni și au adoptat ordonanța marți noaptea, ci câteva ore înainte de căderea guvernului. “Au avut trei luni la dispoziție, au găsit memorandumul pe masă când au ajuns la guvernare. Ce au așteptat până în ultima noapte?”, a spus Weber, precizând că de viitorul Complexului Energetic Oltenia depinde soarta județului.

Consiliul Economic şi Social a avizat doar șase din cele 25 de ordonanțe de urgență date de Guvernul Orban în ziua de dinaintea moțiunii de cenzură. Ordonanța care privește CE Oltenia ar permite companiei accesarea unui credit din Trezorerie, de 1,2 miliarde de lei, pentru achiziționarea certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră aferente producției de energie de anul trecut. Dacă nu va cumpăra certificatele până la 30 aprilie, compania riscă amenzi uriașe, de sute de milioane de euro, dar și pierderea avizului de mediu. Este în joc soarta a 13.000 de salariați, dar și a siguranței sistemului energetic național. (A.A.)

Vizualizări: 1,972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: