Politicienii sunt optimiști, experții militari rezervați

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a abordat vineri, într-o discuție telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, problema armelor nucleare din Coreea de Nord. În primele lor discuții telefonice, Abe și Xi au salutat angajamentul recent al liderului nord-coreean Kim Jong Un de denuclearizare a Peninsulei Coreene, exprimat săptămâna trecută la întâlnirea lui Kim cu președintele sud-coreean, Moon Jae In.
Trebuie precizat că, deși declarațiile politicienilor implicați sunt optimiste, experții militari și în geopolitică sunt rezervați în ceea ce privește reușita operațiunii de denuclearizare efectivă și completă a Coreei de Nord fară o schimbare a regimului politic din această țară.
Liderii din China și Japonia au fost de acord cu privire la importanța punerii în aplicare a sancțiunilor din S.U.A. asupra Coreei de Nord, pentru a-l obliga să renunțe la programele sale de dezvoltare nucleară și de rachete.
Discuțiile telefonice au avut loc înainte de summitul dintre Japonia, China și Coreea de Sud, care va avea loc săptămâna viitoare la Tokyo, și înainte ca președintele american Donald Trump să se întâlnească cu Kim în următoarele săptămâni pentru primul summit SUA-Coreea de Nord. (A.A.)

Vizualizări: 690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: