Polițiștii locali caută indicii în mormanele de gunoi

Gunoaiele aruncate la tot pasul reprezintă un fenomen greu de stârpit în Gorj. În comuna Polovragi, polițiștii locali caută mereu indicii în mormanele de deșeuri pe care le găsesc pe câmpuri ori în albia râurilor ca să ajungă la persoanele care le-au aruncat. Deși amenzile sunt usturătoare, oamenii nu par speriați de ele. Nici autoritățile nu le aplică. Duc, mai întâi, muncă de lămurire cu oamenii și, abia mai târziu, vor trece la sancțiuni.


Între trei mii și șase mii de lei este amenda pentru cei prinși că aruncă gunoaie la întâmplare. Dacă vorbim de firme, sancțiunile sunt și șapte ori mai mari.

Cu toate acestea, mulți gorjeni certați cu bunul simț nu se tem de amenzi. Dovada stă pe câmpurile pline cu tot felul de gunoaie, gropile de gunoi improvizate ori sticlele de plastic și ambalajele care zac oriunde te-ai uita.

În comuna Polovragi, din Gorj, autoritățile se chinuiesc să țină fenomenul sub control cu ajutorul polițiștilor locali. Aceștia caută în gunoaie să găsească facturi, adrese, detalii ce i-ar putea duce la cei care au abandonat deșeurile.

Amenzi puține sau deloc

Și, de multe ori, găsesc. „Sunt probleme. Încă nu s-a înțeles pe deplin. Atât timp cât prestatorul de servicii vine și ridică gunoaiele din poartă în poartă. Am avut surpriza să găsim foarte multe gunoaie reciclabile pe albia pâraielor, pe terenurile arabile. Polițiștii locali sunt în continuă activitate, identifică persoane. Întotdeauna, când se aruncă gunoaie, se găsesc și date care să ducă la identitatea celui care aruncă. Nu vrem să fim coercitivi, cu amenzi pentru că sunt o povară grea și pentru cel amendat și pentru cel care aplică amenda. Am încercat să ducem muncă de lămurire cu fiecare om și apoi să amendăm”, a declarat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Nu este singura localitate unde sunt astfel de probleme. În tot județul, autoritățile trag semnale de alarmă cu privire la acest fenomen și organizează des acțiuni de ecologizare. Zonele curățate însă se umplu, din nou, de gunoaie. 

Vizualizări: 2,621

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: