S-a perfecționat în legumicultură în Anglia și dezvoltă o afacere în Gorj. Care sunt provocările!

Doi tineri din comuna Peștișani au lucrat mai mulți ani în Anglia în legumicultură, iar ce au învățat acolo au pus în practică în propria gospodărie. Cu sprijinul familiei, dar și cu un ajutor de la stat și fonduri europene, au realizat solarii pe 2.000 de metri pătrați, iar acum își doresc să înființeze o cooperativă pentru a-și vinde mai ușor produsele, atât ei, cât și ceilalți producători din comună.

Ionuț Grofu are 33 de ani și împreună cu fratele sau, mai mare cu doi ani s-au axat pe legumicultură, asta după ce ani la rând au muncit în Anglia în acest domeniu. ”Avem o fermă mai mică, o fermă de familie zicem noi, de care mă ocup eu cu fratele meu și ne mai ajută și părinții în limita posibilităților. Am lucrat în Anglia în legumicultură și ce am învățat pe acolo, am venit și am pus în practică acasă. Am zis să facem și noi ce am văzut pe la ei. Este un trend ca tinerii să se întoarcă acasă din străinătate și să investească în propriile afaceri”, a declarat Ionuț Grofu în cadrul emisiunii ”Duminica prin țară” difuzată de Agro TV.

Cu banii câștigați în străinătate, dar și cu fonduri europene, au reușit să facă solarii pe 2.000 de metri pătrați și au plantat ceapă și salată.” Am făcut solarii cu banii noștri și cu bani de la guvern și fonduri europene am reușit să îngrădim spațiile, am făcut un sistem de irigații și căldură. Prima recoltă din acest an a fost de salată și ceapă verde. Costurile inițiale au fost de 20.000 de lei pentru că am luat arpagic și semințe de calitate superioară ca să avem și o producție bună”, a mai spus Ionuț Grofu.

Chiar dacă producția este una bună și de calitate, veniturile nu sunt pe măsură pentru că, din lipsa unei piețe de desfacere, marfa este vândută la marii comercianți. ”Neavând piață de desfacere suntem obligați să dăm toată marfa la en-gross-iști. Ne gândim ca pe viitor să facem un depozit propriu, dar am vorbit și cu cei de la Direcția Agricolă pentru  înființarea unei cooperative aici în zonă”. 

Galerie foto


Vizualizări: 3,474

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: