„Ponta, oaia ta e acasă, nu lua pielea de pe-a noastră”

Cu câteva zile înainte de Paştele catolic şi cel ortodox, când carnea de oaie e la mare preţ, premierul Victor Ponta s-a trezit cu un protest din partea crescătorilor de animale chiar în faţa Palatului Victoria, şeful Guvernului fiind nemulţumit de locul ales de protestatari pentru a-şi striga nemulţumirile. Peste 1200 de crescători de oi şi vaci din toată ţara au venit în Piaţa Victoria cu talăngi, fluiere, dar şi vuvuzele, strigându-şi timp de trei ore nemulţumirile legate de întârzierea plăţii subvenţiei pe animale, dar şi a cuantumului mic al acesteia.

Desenele cu un lup îmbrăcat în piele de oaie au fost aduse în piaţă, alături de pancarte prin care ciobanii le-au spus guvernanţilor cam ce gândesc despre ei, vizat de critici fiind nu doar Ponta, ci şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Constantine, nu uita, suferim din cauza ta"; "Ponta, oaia ta e acasă, nu lua pielea de pe-a noastră", "Extratereştrii Ponta şi Constantin, plecaţi de pe planeta noastră", au fost câteva dintre mesajele care au fost adresate locatarilor din Palatul Victoria, nefiind clar dacă mesajul cu „oaia ta e acasă”, făcea vreo trimitere spre Baia de Fier, zonă cu mulţi crescători de oi şi în care premierul şi-a mutat domiciliul în timpul primului său mandat de deputat de Gorj, el trecând foarte rar prin localitatea respectivă, ca şi prin judeţ, de altfel.

La şedinţa de Guvern pe care a condus-o, Ponta, în schimb, a ţinut să spună că banii pentru subvenţii au fost deja viraţi şi i-a cerut ministrului agriculturii să le spună fermierilor că mai bine şi-ar verifica soldul la conturi decât să stea prin piaţă. Cel mai mult l-a enervat însă pe Ponta faptul că ciobanii au venit să protesteze în faţa sediului Guvernului, el dând de înţeles că un asemenea protest era firesc să fie organizat la Ministerul Agriculturii. "Dacă au banii, de ce protestează? Păi, mergeţi şi spuneţi-le că au banii în cont, să-i ia din cont. Şi de ce nu protestează la dumneavoastră, de ce protestează la Guvern? E spaţiu mai mare? Data viitoare să încercăm să nu mai existe întârzieri! Până la urmă, oamenii au dreptate, e o diferenţă dacă îi dai la timp sau dacă îi dai cu peste o săptămână sau două mai târziu", a spus Ponta, adresându-i-se lui Daniel Constantin.

Fermierii au declarat, la rândul lor, că în conturi le-au intrat nişte sume de bani, dar nu toate subvenţiile, ci doar o parte dintre acestea. Marea lor teamă o reprezintă însă eliminarea cotei de lapte, care va duce la importuri masive din Occident către piaţa românească, situaţia crescătorilor români de animale fiind îngreunată şi de conflictele din zona arabă, zonă în care, de regulă, se exportau oi şi miei, lucru care nu se mai întâmplă acum. În plus, ciobanii au aflat că Ministerul Agriculturii vrea să renunţe la subvenţiile pentru vaccinarea animalelor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care protestatarii de ieri au declarat că vor veni după Paşti din nou în faţa Guvernului pentru a-i huidui pe Ponta şi Constantin, numărul lor urmând să fie însă de cel puţin 10.000.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: