Ponta și Bănicioiu, martorii DNA într-un proces la Gorj

Incredibil! Victor Ponta şi Nicolae Bănicioiu sunt martorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar de mărturie mincinoasă. Dosarul care îl are ca inculpat pe Dănuţ Filipescu are termen pe 22 februarie la Tribunalul Gorj, când sunt aşteptaţi cei doi politicieni. Filipescu este acuzat de mărturie mincinoasă, în baza căreia ar fi fost achitat fostul deputat Surupăceanu într-un dosar instrumentat de DNA, după ce în primă instanţă primise şapte ani cu executare. O eventuală condamnare a lui Filipescu ar putea duce la redeschiderea dosarului în care a fost achitat Surupăceanu.

 Un dosar instrumentat de procurorii DNA și trimis spre judecată la Tribunalul Gorj îi aduce miercuri la Târgu Jiu pe fostul premier Victor Ponta și pe fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Ambii sunt citați ca martori în dosarul în care inculpat este Dănuț Filipescu. Acesta a fost implicat în trecut în afacerea „Buldotancul”, cea care l-a vizat și pe fostul deputat Mugurel Surupăceanu, șefi din Romsilva și de la CE Turceni fiind condamnați cu suspendare pentru abuz în serviciu în achiziționarea câte unui astfel de utilaj.

Fostul parlamentar este judecat și în prezent pentru așa ceva, dar în altă cauză, separat de cea a lui Filipescu. Care este rolul jucat de Ponta și Bănicioiu în dosarul respectiv nu este cunoscut deocamdată, singurul lucru cert fiind acela că amândoi sunt martori ai acuzării, adică ai DNA. Până acum nu s-a vorbit niciodată despre audierea fostului premier și a fostului ministru al sănătății în afacerea „Buldotanc”, singurul lucru cert fiind acela că după trimiterea în judecată a lui Surupăceanu acesta a demisionat și din Parlament și din PSD, retrăgându-se din viața publică, fiind unul dintre puținii parlamentari care a procedat astfel într-un moment în care avea probleme penale.

Dănuț Filipescu a fost trimis în judecată în luna mai anul trecut, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă în formă continuată (3 acte materiale), precum și favorizarea infractorului, în formă continuată (4 acte materiale). „În datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare. În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă. În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei. Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată”, a comunicat DNA la momentul finalizării cercetărilor.

IPOTEZĂ

Cel mai probabil, Ponta şi Bănicioiu au avut conversaţii telefonice sau schimb de SMS-uri cu numărul de telefon pe care Filipescu a susţinut că l-a folosit numai el, iar judecătorii vor să afle dacă cei doi politicieni au vorbit cu acesta sau cu foştii colegi de partid.

Vizualizări: 2,443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: