Pedeapsa afaceristului Dan Floarea, mai mare din cauza recidivei

Sentința instanței de judecată în dosarul în care afaceristul gorjean Dan Radu Floarea a fost judecat alături de nașul său Cătălin Voicu pentru fapte de corupție a devenit publică, în ea fiind prezentată pedeapsa stabilită de către magistrați pentru fostul patron de la Tech Safety. Verdictul anunțat inițial în presă de 3 ani și jumătate este cel care se referă la pedeapsa dispusă în afacerea cu Voicu. Pedeapsa finală este însă mai mare.

Decizia instanței ține cont şi de condamnarea anterioară pe care Floarea o are în dosarul ce vizează afacerile cu Primăria Peștișani, ambele condamnări fiind acum contopite într-una singură, care nu îi este însă deloc favorabilă omului de afaceri. „Repune în individualitatea lor pedepsele ce compun pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1024 din 27.11.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în dosarul nr.18870/95/2012,definitivă prin decizia penală nr.121/30.05.2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul de 5 judecători, astfel: - pedeapsa de 3 ani închisoare(…); - pedeapsa de 2 luni închisoare (…); În baza art. 38 alin.1, 39 lit.b Cp contopeşte pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin prezenta sentinţă penală cu pedepsele de 3 ani închisoare, respectiv pedeapsa de 2 luni închisoare aplicată aşa cum au fost ele repuse în individualitate, inculpatul FLOAREA RADU DAN urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni, sporită cu 1 an şi 20 de zile (o treime din pedepsele de 3 ani închisoare, respectiv 2 luni închisoare) , în final având de executat pedeapsa de 4 ani, 6 luni şi 20 de zile închisoare în regim de detenţie”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție.

Administratorul firmei lui Floarea, Ion Dumitru Măruță a primit și el o condamnare de 3 ani închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere de 4 ani, timp în care acesta trebuie să presteze și 80 de zile de muncă în folosul comunității. O contopire a pedepselor a primit și fostul consilier prezidențial din vremea lui Ion Iliescu, Cătălin Voicu, nașul lui Floarea având o pedeapsă finală de 7 ani. El nu va mai merge însă după gratii pentru că a executat deja o parte din pedeapsă în baza unei condamnări dintr-un alt dosar. Condamnarea de acum vine într-un dosar în care Voicu și un fost șef al Electrica au fost acuzați că au intervenit pentru ca firma lui Floarea să livreze echipamente de protecție la suprapreț, adaosul comercial fiind uneori și de 2500%. Instanța a dispus ca inculpații să despăgubească unitatea de stat cu peste 1 milion de euro.

„Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. Servicii Energetice Moldova S.A. şi, în consecinţă, obligă pe cei patru inculpaţi, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 5.284.893 lei (RON), echivalent a 1.391.339 euro, cu titlu de despăgubiri civile”, a decis instanța.

Vizualizări: 423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: