Porci tăiaţi gratuit la Băleşti. Examenul trichineloscopic nu se plăteşte la sate 

Câteva primării din Gorj au venit în sprijinul cetăţenilor şi au achiziţionat aparatură pentru efectuarea gratuită a examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării. Asta în condiţiile în care medicii veterinari concesionari solicită cel puţin 10 lei de probă. Sunt primării care fac gratuit chiar şi asomarea porcului, aşa cum se întâmplă de pildă la Băleşti.

Printre primăriile din Gorj care s-au dotat cu aparat trichineloscop se numără Negomir şi Băleşti. Cetăţenii din Negomir fac aceste teste gratuit de circa un deceniu, în cadrul primăriei fiind angajat un asistent veterinar. „Avem un aparat cumpărat acum 10 ani şi am făcut gratuit aceste examene încontinuu. Sunt angajatul primăriei şi nu percepem taxe. Stimulăm oamenii să facă testul, la noi oamenii sunt sărăcuţi. De obicei vin majoritatea. Oamenii pot să vină la primărie în tot timpul anului nu doar acum, în preajma sărbătorilor”, a explicat Claudiu Belgiu, asistent veterinar.      
Şi la Băleşti funcţionează un astfel de aparat începând din acest an. Circa 6000 de lei a cheltuit primăria pentru achiziţia trichineloscopului. Mai mult decât atât, cetăţenii din Băleşti beneficiază de gratuitate şi pentru sacrificarea porcului. „Este de un real succes. Circa 300 de examene au fost făcute până acum. Testările se fac la căminul cultural din satul Băleşti. Avem personal angajat la primărie, asistent veterinar. Am venit în sprijinul cetăţenilor cu aceste analize gratuite. Mi se părea ridicol să-i impui omului să dea 20 de lei să facă analiza cărnii de porc. În afară de analize gratuite la carne, cetăţenii din Băleşti beneficiază şi de asomarea gratuită a porcilor. Avem asomator cu capsă. Ne deplasăm noi la cetăţean, nu trebuie să vină cu animalul la căminul cultural”, a explicat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti.

Asomatoarele sunt practic pistoale cu capsă, care au rolul de a adormi animalul înainte de sacrificare, astfel încât să nu simtă durerea.

Şi Primăria Peştişani dispune de un trichineloscop, dar nu mai poate efectua analizele pentru că specialistul primăriei a plecat la muncă în străinătate. Primarul Cosmin Pigui spune că va discuta cu medicii veterinari din localitate în vederea unei colaborări.  

TAXE

Medicii veterinari concesionari percep taxă pentru efectuarea acestor analize. „La circumscripţiile sanitare din oraşe taxa este de 9 lei, iar la circumscripţiile teritoriale din comune este minim 10 lei. Având în vedere că circumscripţiile teritoriale sunt private, deci de la 10 lei în sus pot să perceapă taxa, cu condiţia să elibereze bon fiscal sau chitanţă. Noi le-am recomandat o taxă de 10 lei”, a precizat Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj.    

Vizualizări: 6,957

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: