Poveste de criză

Francezii şi americanii sînt două dintre popoarele cele mai antipatice. Primii – şovini şi fanfaroni. Ceilalţi – inculţi şi obezi. Şi unii şi ceilalţi au convingerea măreţiei propriei naţii, puternic discordantă cu părerea restului lumii despre ei. Ba mai mult, nici între ei nu se înţeleg prea bine, aşa cum le stă bine la două culturi care se supraapreciază pe ele însele. Şi totuşi, un francez şi un american au dat lumii una dintre cele mai frumoase poveşti ale sportului, dar aplicabilă în orice alt domeniu, în special în această perioadă de grele încercări economice. Culmea este că Franţa şi America scriu istorie pe terenul Angliei. Ce jignire pentru insulari!

Nicolas Mahut este un tenismen francez de 28 de ani care nu s-a făcut remarcat prin nimic în carieră. Nu este în primii o sută din lume. John Isner este un american uriaş (2.06 metri) de 25 de ani, tot tenismen, ceva mai bunicel, dar la fel de puţin cunoscut. Împreună, cei doi joacă şi la această oră, la Wimbledon, un meci de tenis care a devenit de multă vreme cel mai lung din istorie. Tenisul, teoretic, este un sport care poate să nu se termine niciodată. Odată ajuns în setul decisiv, meciul se încheie doar cînd unul dintre adversari se distanţează la 2 game-uri.

Mahut şi Isner au mers cap la cap însă, timp de mai bine de 10 ore. La ora la care citiţi dumnevoastră aceste rânduri, meciul este probabil încheiat. Dar, când le scriu, scorul este 59-59 în ultimul set şi încă se joacă. Asta în condiţiile în care un set normal de tenis durează până la 6 game-uri. Cel mai lung meci de tenis de până acum durase 6 ore şi 33 de minute. În acest caz, doar ultimul set a durat aproape 8 ore. Alaltăieri seară, cei doi au cerut arbitrului întreruperea meciului, epuizaţi. Teoretic, după cum vă spuneam, meciul poate dura la nesfârşit. Unii zic că jucătorii ar trebui să ceară arbitrului jucarea unui tie-break de departajare. Alţii glumesc că ar trebui să se tragă câştigătorul la sorţi. În timpul ăsta, Isner şi Mahut joacă şi câştigă. Câştigă când unul, când celălalt, dar nici unul nu mai poate să piardă ceva. Cel mult un simplu meci. 

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: