Povestea omului care trăiește de 28 de ani pe o insulă pustie

Anul 1989. În timpul unei furtuni în Meditarană, motorul bărcii lui Mauro Morandi se strică și curenții îl duc pe o plajă cu nisip roșu, care pare din altă lume. Morandi e acolo și azi. Nu pentru că nu a mai putut să plece, ci pentru că nu a mai vrut.

Pe atunci în vârstă de 50 de ani, Morandi a picat într-un moment bun: îngrijitorul insulei (care este rezervație naturală în Italia) urma să-și părăsească postul în câteva zile. Așa că Morandi a preluat job-ul.

Bătrânul nu e tocmai lipsit de contact cu oamenii pe insula Budelli (parte a arhipelagului Maddalena). În weekend-uri și-n zilele de vară, turiștii și curioșii trec să-l cunoască atât pe el, cât și locul pe care omul îl iubește așa cum ai iubi o persoană.

”Când iubești pe cineva cu adevărat, îl vezi sau o vezi frumos sau frumoasă. Nu pentru că îi vezi fizic așa, ci pentru că empatizezi cu ei, pentru că devii o parte a lor și ei o parte a ta. E la fel și cu natura, eu iubesc acest loc exact așa”, spune bătrânul pentru un jurnalist de la National Geographic, în timp ce coada unui val mai îndrăzneț i se prelinge încet printre degetele de la picioare. 

Practică o veche religie greacă, dar e și conectat la internet

Deși primește des vizitatori, Morandi stă singur și câte o lună, în special iarna. Practică un soi de religie care a dispărut odată cu vechii greci: sympatheia, o credință conform căreia totul în univers este indisolubil legat, ca parte a unei energii comune. Ca și stoicii greci care au inventat termenul, Morandi crede că întreg Cosmosul este un organism unitar și că viața și moartea fac parte dintr-un flux de reintegrare a materiei în cosmos și regenerare a ei. De aceea, și-a făcut deja testamentul, în care cere să fie incinerat după moarte, iar cenușa să i se împrăștie în briza insulei. Nu are de gând să mai părăsească insula până când îi va sosi ceasul.

După peste 20 de ani în care a trăit lipsit de posibilitatea de a contacta alți oameni, Morandi a fost contactat de o companie de telecomunicații care s-a oferit să-i asigure acces la internet pe insulă. De atunci, Morandi folosește tableta, dar doar pentru a povesti oamenilor despre frumusețile locului pe care-l iubește atât și despre importanța protejării ecosistemului.

Anul trecut, Morandi a fost aproape să fie evacuat de pe insulă de statul italian, dar autoritățile au renunțat să-l mai oblige să părăsească rezervația naturală după ce peste 20.000 de oameni au semnat o petiție în care cereau ca bătrânului să-i fie permis să locuiacă în continuare pe Budelli. 

Vizualizări: 758

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: