Praful de cărbune, calvarul mai multor gorjeni: ”Am și în casă, ne îmbolnăvim!”

Mii de cetăţeni dintr-o localitate din judeţul Gorj au ajuns la limita răbdării din cauza prafului emanat de cărbunele provenit de la UMC Jilţ Sud. De zeci de ani se confruntă cu această problemă, deşi au primit asigurări că situaţia se va rezolva.

Praf de cărbune şi mult zgomot. Cu asta se confruntă mai mulți cetăţeni din comuna Mătăsari, judeţul Gorj. Oamenii au parte zilnic de mult praf provenit de la o carieră minieră aflată la doar câteva sute de metri de ei. Nu doar afară este praf, ci şi în case.

”Am praf și în casă. Când bate vântul este dezastru. Pe hol, imediat cum intru de afară, aduni cu forașul praful de cărbune. Nu mai putem să stăm, ne-am săturat. Ne îmbolnăvim de la atât de mult praf din acesta(...) Dacă scot apă din fântână, eu  nu pot să beau. Zici că pune cineva o pungă de cafea peste apa aia(...)Ieri a bătut vântul şi ăsta-i praful. Oamenii din Mătăsari, jumătate din ei sunt bolnavi de plămâni. Acest praf este toxic”, au spus câțiva localnici.

Nea Vasile are 84 de ani şi spune că a ajuns să nu mai reziste în propria lui gospodărie. ”Este foarte mult praf. M-am stabilit aici definitiv atunci când am ieșit la pensie în 97. Mereu m-am plâns şi la Mediu. A pus câteva găleţi pe aici. Trebuia să pună panouri din acelea. Să se orienteze când bate vântul praful”, a spus Vasile.

Alții spun că le-au plecat odraslele și nu se mai întorc. Un motiv fiind legat chiar de cantitatea mare de praf.

”Copiii ne-au plecat de aici. Nu vor mai reveni niciodată. Noi nu avem niciun viitor din cauza prafului şi nu au găsit înţelegere pentru a găsi un loc de muncă, să se angajeze. Când e vânt, nu se poate iesi afară din casă. La noi, în loc de zăpadă, asta dacă avem, la noi zăpada este neagră”, a mai spus o localnică.

Problema nu este însă una nouă. Garda de Mediu cunoaşte situaţia şi s-a autosesizat. ”Suntem în derularea unui control la Complexul Energetic Oltenia pe această temă. Noi vom verifica toate prevederile din autorizaţia de mediu cu referire la aceste aspecte, iar în condiţiile în care constatăm că una nu a fost respectată, vom acţiona în consecinţă. Amenzile sunt mari și pot ajunge chiar și la 100.000 de lei”, a spus Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj.  

Vizualizări: 7,179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: