Praful saharian ne afectează sănătatea

Particulele de praf de origine sahariană care ajung și în România destul de des afectează sănătatea persoanelor vulnerabile. Particulele ajunse deasupra țării la sfârşitul lunii martie se mențin în aer și la început de aprilie.

Norul de praf saharian se ajuns recent deasupra României a acoperit întreaga ţară. Particulele de praf roșiatic s-au depus cel mai mult în vestul, centrul și nordul țării, in zonele în care a plouat mai mult. În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii.

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spun medicii.

Specialiștii avertizează asupra faptului că praful saharian afectează sănătatea oamenilor, iar cei care suferă de alergii ar putea să aibă probleme și mai mari.

Acest val de praf saharian ar putea agrava afecţiunile respiratorii şi alergice. Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o agravare a simptomelor.

Iar în cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere, cu iritații la nivelul gâtului, nasului și chiar lăcrimare.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Persoanele cu diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorii cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

Medicii recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

Vizualizări: 1,260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: