PRĂPĂD! Gorjul, acoperit cu gheață

Grindină cum nu s-a mai văzut niciodată în Gorj! Gheața a acoperit comune întregi, mai ales în zona Novaci – Baia de Fier – Polovragi – Bengești Ciocadia. Drumurile s-au transformat în râuri de gheață, grădinile au fost acoperite cu bulgări cât oul de găini, viile distruse, geamurile sparte, tabla mașinilor a fost îndoită, țiglele de pe casă sparte. Localnicii nu au mai apucat decât să-și spună rugăciunea și să spere că răul nu se va repeta.

Gorjul era miercuri sub cod galben de vreme rea și nimic nu părea să prevestească dezastrul. Asta până la ora 16.00, când cerul a devenit negru. La ora 16.15 a fost dată o avertizare cod portocaliu valabilă până la ora 17.20.

În Târgu Jiu au sunat sirenele, ca îndemn pentru oameni să se adăpostească. În zonele rurale au bătut clopotele, iar din cer au căzut tone de gheață.

Viile din Polovragi, distruse

Culturile de viță de vie au fost distruse chiar acum, în perioada culesului. „Nu a mai rămas nimic, nici măcar câteva boabe. Totul este jos, toată munca noastră s-a dus. Voiam să culeg la sfârșitul săptămânii”, a spus un localnic din Polovragi.

Căderi importante de grindină au fost semnalate și la Novaci, Baia de Fier, Bengești Ciocadia, Turcinești. Pe anumite porțiuni de drum, grindina a fost de un lat de palmă. Atunci când a început să se topească, pe drumuri s-au format râuri de gheață. Grindina a fost de la mărimea unui bob de mazăre până la mărimea unui ou de găină.

Drumul spre Rânca, acoperit de gheață

Drumul care duce din Novaci spre Rânca a fost acoperit miercuri cu un strat consistent de gheață, ca urmare a căderilor de grindină. Accesul mașinilor era practic imposibil.

Prăpăd a fost și la Bengești Ciocadia. Un cititor a trimis o fotografie făcută de sus, de pe un deal. În zare se vede cum un sat întreg este acoperit de gheață. La o oră după ce s-a oprit ploaia, satul părea învăluit într-un nor de ceață. Gheața se topea și vaporii de apă se ridicau deasupra satului.

ALERTĂ

Codul portocaliu a fost prelungit până joi, la ora 21.00, în Târgu Jiu, Bumbești-Jiu, Motru, Rovinari, Târgu Cărbunești, Țicleni, Tismana, Turceni, Aninoasa, Arcani, Bălănești, Bălești, Bîlteni, Bolboși, Borăscu, Brănești, Câlnic, Cătunele, Ciuperceni, Dănești, Dragotești, Drăguțești, Fărcășești, Glogova, Godinești, Ionești, Lelești, Mătăsari, Mușetești, Negomir, Padeș, Peștișani, Plopșoru, Runcu, Samarinești, Schela, Scoarța, Slivilești, Stănești, Telești, Turcinești, Urdari, Văgiulești.

Galerie foto




Vizualizări: 31,847

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: