Prăpăd! Inundaţii puternice la Polovragi şi Novaci

S-a dezlănţuit potopul joi la prânz în zona de nord-est a judeţului, la Polovragi şi Novaci ploaia torenţială generând inundaţii puternice, aşa cum a făcut şi peste deal, în câteva sate din Vâlcea. La Vaideeni, puhoaiele de apă au venit direct în faţa sediului primăriei din localitate, avariind vreo zece maşini, după care mai multe case au fost inundate. În toate localităţile, pompierii au trebuit să intervină pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în necaz.

Ploaia torenţială a început în jurul prânzului, chiar pe zona de graniţă dintre Gorj şi Vâlcea. La Polovragi a căzut şi grindina, minute bune piatra picată din cer lovind tot ce a întâlnit în cale. Apoi a început să plouă atât de tare că oamenii nu s-au mai gândit la grindină. Apele strânse de pe dealuri au format torente care au ras tot ce au întâlnit în cale. Gardurile au fost zburate primele, iar în curţile şi grădinile oamenilor s-au format adevărate lacuri. De culturile agricole s-a ales praful, într-un cătun din Polovragi localnicii spunând că sunt pentru a doua oară inundaţi în ultimii doi ani. Joi la prânz aveau în faţa porţii o căruţă bună de lemne adusă acolo de apele învolburate ale pârâului care trece pe lângă gospodăria lor.

„Am mai fost şi acum doi ani inundaţi. Atunci apa ne-a zburat porţile cu totul. Acum măcar a rupt o tablă. În grădină, în schimb, a făcut prăpăd. Gardul din sârmă nu mai există, iar ce pusesem şi noi acolo - roşii, ardei, varză, totul este sub ape. Am pus nişte salcâmi în faţa porţii şi văd că au rezistat, pentru că altfel cred că ne lua şi casa. Oamenii sunt de vină pentru ce se întâmplă pentru că la noi în grădină ajung toate mizeriile, toate plasticele pe care le aruncă pe munte. Au tăiat lemne care cum a putut, acum vine apa de pe coaste şi se strânge aici la noi. Noi tragem ponoasele la toate relele pe care le fac ceilalţi”, spune o pensionară sătulă să tot îndure stihiile naturii.

La câteva sute de metri de ea, pe o altă uliţă, un pârâiaş şi-a ieşit din matcă, a acoperit drumul localnicilor cu apă şi a rupt o punte folosită de aceştia pentru a trece peste apă în vremurile normale. Femeile mai în vârstă plângeau când au văzut ce dezastru a putut face natura. „Eram la fân, strângeam lucerna şi dintr-o dată s-a pus ploaia. Potop, nu altceva. Am plecat spre casă, dar nu mai e nici puntea şi nici drumul”, spunea o bătrână imediat după producerea viiturii.

Vecinii priveau alături de ea cu ce forţă a lovit natura, oamenilor nevenindu-le să creadă că o zi care începuse cu soare avea să se termine atât de prost. Practic, aproape fiecare uliţă sau drum chiar şi asfaltat a devenit joi albia unui mic râu. Apele s-au revărsat prin curţile oamenilor, pompierii intervenind apoi cu motopompe pentru a seca lacurile formate în curţile acestora.

Râurile principale din zona afectată de precipitaţii şi-au mărit considerabil debitele, mai ales că au preluat de pe versanţi toate mizeriile strânse acolo. Gilortul şi Galbenul au fost pline de sticle de plastic, imaginea fiind deja una „obişnuită” în România în astfel de situaţii.

Galerie foto




Vizualizări: 3,018

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: