Prefectul, șocat să afle că spitalul Covid nu are deloc medicamente! Cu ce sunt tratați pacienții?

Raportul Corpului de Control al Prefecturii Gorj a scos la iveală nereguli grave de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, unitate medicală în care au decedat 5 oameni atunci când Secţia ATI Covid a rămas fără oxigen. În urma controlului s-a constatat faptul că stocul de medicamente şi alte echipamente era zero. 

Fără spirt, fără Remdesivir şi fără măşti de oxigen pentru adulţi. Cam aşa arată o mică parte din raportul corpului de control al Prefecturii Gorj la Spitalul Covid din Târgu Cărbuneşti.

Echipa de control a descoperit faptul că  lipseau cu desăvârşire mai multe echipamente şi medicamente vitale pentru pacienţii aflaţi pe patul de spital.

”În urma verificărilor s-a constatat faptul că stocurile de medicamente şi materiale sanitare erau zero în spital”, spune prefectul.

Medicamente și echipamente lipsă: săpun lichid, prosoape de hârtie, praf curățat fix, alcool sanitar 500 ml, mască oxigen adulți, remdesivir de 100mg, fraxiparine, lemond-solu, tocilizumab.

Concluzii grave au fost trase și cu privire la faptul că, vinerea trecută, spitalul a rămas câteva ore fără oxigen. ”Managementul spitalului nu a instituit un program de supraveghere internă a staţiei de oxigen. Spitalul era obligat să numească o persoană care să supravegheze instalaţiile, conform contractului cu firma respectivă. Această persoană trebuia să fie instruită de societate să supravegheze instalaţia. Acest lucru nu a fost făcut”, a mai spus prefectul.

Un alt detaliu grav din raportul de control este acela că a fost schimbată şi ora de aprovizionare a staţiei de oxigen. Cisterna a ajuns la spital după ora 10:00, iar în documente este specificată o altă ora.

”Cert este că aprovizionarea s-a făcut după ora 10:00, iar în documente apare ora 8:00. Organele de cercetare penală vor stabili aceste lucruri”, a mai declarat Iacobescu.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a aplicat o sancţiune de 10.000 de lei directorului medical al spitalului, tocmai pentru că lipseau medicamente si echipamente extrem de necesar în unitatea medicală. ” În urma controlului efectuat la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, în baza ordinului de prefect, DSP Gorj a aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare”, a spus Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Managerul unităţii medicale nu a vrut să ofere un punct de vedere, afirmând doar că este nervos. ”Nu vreau să spun nimic. Sunt nervos. Chiar sunt nervos. Ei vorbesc politic, nu ştiu altceva”, a spus Constantin Târziu.

O altă neregulă depistată în spital a fost aceea că nu exista nici măcar un grafic de întreţinere şi verificare a staţiei de oxigen, deşi aveau această obligaţie. Au fost lăsate şi măsuri pentru remedierea acestor deficienţe descoperite în urma controlului, iar raportul va fi trimis Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. De asemenea, spitalul a mai solicitat firmei care se ocupă cu aprovizionarea să majoreze cantitatea de oxigen, însă compania le-a transmis faptul că nu există această posibilitate şi că trebuie să facă economii. Autorităţile spun că vor găsi soluţiile necesare, iar evenimentul nu se va mai repeta.

Galerie foto





Vizualizări: 3,471

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: