Pregătiri pentru redeschiderea școlilor. Distanța între bănci, măsurată cu ruleta

Se fac pregătiri intense în școlile din județul Gorj pentru data de 14 septembrie când va începe noul an școlar. Nu se știe exact cum vor fi reluate cursurile după ce câteva luni elevii au învățat online, dar atât profesorii, cât și copiii își doresc ca orele să înceapă în clase. În mediul rural, acesta nu este un vis prea greu de împlinit. Aici, în clase sunt puțini copii și nici cazurile de coronavirus nu sunt prea multe, astfel încât să pună în pericol redeschiderea unităților de învățământ.

În școlile din comuna Scoarța, pregătirile pentru redeschiderea școlilor sunt în toi. Cea mai mare școală din localitate este încă în reabilitare, dar muncitorii au trecut la partea exterioară. În clase, se face dezinfecție și distanța dintre bănci este măsurată cu ruleta, astfel încât elevii să poată păstra distanța fizică în timpul orelor. Pe holuri, sunt ghidați de marcaje tot pentru a fi încurajați să stea la distanță de colegii lor.

„Merge foarte bine treaba. Deocamdată dezinfectăm, aranjăm mesele la distanță. Măsurăm distanța corespunzătoare cu ruleta, să fim sigure că nu greșim și așteptăm copiii la școală”, a spus o salariată.

Primarul comunei, Ion Stamatoiu, se așteaptă ca școala să înceapă cu elevii în clase, mai ales că sunt puțini copii înscriși în unitățile de învățământ din comună, așa că distanțarea socială nu va fi o regulă prea greu de respectat. „Angajatele fac curățenie, se dezinfectează, se pun mesele la distanța prevăzută de lege ca să putem să aducem copiii la școală. Știm că școala din centrul comunei Scoarța este în reabilitare. Termenul este până în martie 2021, dar constructorul pe care îl avem va termina mai repede lucrarea. Avem echipe la sălile de clasă. Mesele se pun la distanța stabilită prin lege. Ne dorim să înceapă școala pe 14 septembrie pentru că școala online este un vis, cel puțin la țară. Sunt multe probleme legate și de partea tehnică. Sunt sate unde nu avem internet, sate unde nu avem semnal, copii care nu au nici măcar un telefon performant. Nu mai vorbim de tablete”, a spus primarul comunei Scoarța.

Redeschiderea școlilor este așteptată cu sufletul la gură nu doar de elevii dornici să se reîntâlnească cu colegii lor, ci și de dascăli. Cel mai greu le-a fost, în această perioadă, celor care au fost nevoiți să țină lecții pe internet pentru elevii din clasele mici. „Așteptăm să înceapă școala în clase, cum este normal. Ne dorim acest lucru și noi, și copiii. Foarte greu s-a lucrat online la noi, la țară. Sunt copii care nu au acces la internet și a fost foarte greu. Eu sunt învățătoare la clasa a doua. Voi avea 14 copii și va mai veni o fetiță. Este un avantaj pentru noi, că nu avem clasele aglomerate. Dacă vom primi avizul să începem școala în mod tradițional, noi suntem pe baricade și ne pregătim”, a spus învățătoarea Ionela Popescu.

La școala din comuna Scoarța învață aproximativ 150 de copii. Sunt clase suficiente astfel încât să nu stea aglomerați și nici îmbolnăvirile cu noul coronavirus din localitate nu pun sub semnul întrebării reînceperea anului școlar cu elevii în bănci.  

Vizualizări: 1,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: