Premieră! Festivalul Tocanului, la Novaci

O manifestare dedicată produselor autohtone va fi organizată, în premieră, la Novaci. Este vorba de prima ediţie a Festivalului Tocanului, eveniment ce va avea loc la începutul lunii octombrie, prin care autorităţile locale oferă posibilitatea fermierilor din zonă să-şi promoveze şi să-şi vândă produsele. Participanţii vor putea degusta deliciile culinare ce vor fi pregătite de fermierii din zonele de sub munte.

Festivalul Tocanului se va desfăşura fie în data de 6 octombrie, fie în 7 octombrie, dacă nu chiar în ambele zile. Autorităţile locale nu au luat încă o decizie în această privinţă. Primarul Dumitru Leuștean a explicat motivul pentru care a decis organizarea acestui festival. ”Am hotărât să organizăm o primă ediţie a unui festival al tocanului pentru că la Novaci sunt foarte mulți crescători de animale. Ovine, bovine, pentru că tocanul se face și din carne de vită, dar participanţii vor găsi şi alte produse naturale. Doar i-am spus al tocanului. Pentru că există și brânză, urdă, unt, o grămadă de alte produse care chiar aș vrea să le expunem în așa fel încât și oamenii de aici să poată să-și vândă produsele lor, cel puţin o zi-două, și sunt convins că vor fi foarte mulți cumpărători și, de ce nu, apoi să putem să extindem activitatea”, a declarat Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci.

Autorităţile locale sunt hotărâte să transforme acest festival într-o tradiţie, să-l organizeze an de an. Festivalul va avea loc în zona centrală a oraşului Novaci. ”Festivalul se va desfăşura vis-a-vis de piață. Acolo putem să închidem circulaţia, o deviem, astfel încât să fie activitate doar pietonală. Acolo avem utilităţi şi tot ce trebuie. Va fi o scenă, vor fi mese, căsuţe, în așa fel încât să se poată simţi lumea bine și să fie o ediție cu succes”, a precizat primarul orașului Novaci.

La festival vor avea loc și demonstraţii de măiestrie în prepararea tocanului. În principal, bunătăţile vor fi oferite de fermierii din zonă, însă autorităţile locale spun că la acest eveniment vor putea să ia parte fermieri și din alte zone ale țării. Autorităţile locale au anunţat că nu vor percepe taxe pentru expozanţii la acest festival.

Vizualizări: 9,778

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: