Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină a fost câştigat de Yoshinori Ohsumi

Japonezul Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină pe anul 2016, pentru descoperiri privind mecanismele de autofagie, procesul de consumare a propriilor componente celulare de către un organism, relatează BBC News online.

Specialistul în biologie celulară va primi prestigiosul premiu, în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (718.000 de lire), pentru descoperirile sale în domeniul mecanismelor autofagiei.

Autofagia este, în mod esenţial, programul de reciclare internă a corpului - celule neviabile sunt identificate, iar părţi folositoare sunt descompuse pentru a genera energie sau pentru a crea noi celule. Este un proces crucial în prevenţia dezvoltării cancerului şi, menţinând un metabolism sănătos, ajută la protejarea de boli precum diabetul.

Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetuld e tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite boli. (M.F.)

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: