Găluşte cu prune

Gomboţii sau găluştele cu prune reprezintă un preparat tradiţional. Avem nevoie de 500 g cartofi (fierţi), 150 grame făină, un ou, jumate de lingură de ulei, 500 g de prune, 3 linguri de zahăr, sare şi o linguriţă de scorţişoară.

Pentru tăvălitul găluştelor cu prune ne mai trebuie 10 ml de ulei, 150 grame pesmet şi 4-5 linguri de zahăr.

Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare, se curăţă şi se fac piure. Se pune oul bătut, se adaugă făina şi uleiul şi se frământă bine. Aluatul trebuie să fie lipicios. Prunele se taie jumătăţi, se scot sâmburii, se presară cu zahăr şi scorţişoară şi se dau deoparte până se topeşte zahărul.

Pesmetul se pune într-o cratiţă şi se rumeneşte în ulei la foc mic. Se adaugă zahărul şi se mai amestecă puţin.

Aluatul se împarte în două şi se întinde prima bucată pe masa de lucru tapetată cu făină. Cu gura unui pahar se fac formele. În mijlocul fiecăreia se pune câte-o jumătate de prună şi se formează biluţe sferice.

Într-o oală punem apă pe foc. Când clocoteşte, dăm focul la mic astfel încât să rămână fierbinte. După ce aţi modelat toţi gomboţii, îi aşezaţi cu o paletă în apa fierbinte, dar care nu clocoteşte. După ce gomboţii se ridică la suprafaţă, îi mai lăsaţi circa 5 minute, iar apoi îi scoateţi din apă şi îi tăvăliţi prin pesmet.

Gomboţii pot fi umpluţi şi cu caise, sau chiar cu gem. Este de preferat să alegeţi un soi de cartofi făinoşi. Sunt bune atât calde, cât şi reci.

Poftă bună!

Vizualizări: 1,358

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: