Prima casă solară certificată în Europa, realizată de studenţi gorjeni

Un grup format din 200 de studenţi de la cinci universităţi din Bucureşti au proiectat, construit şi mobilat prima casă solară, ce urmează să fie certificată în Europa. Printre aceştia se află şi trei gorjeni: Octavian Mănoiu din Târgu Jiu; Mihai Toader Pasti din Târgu Cărbuneşti şi Claudia Dulgheriu din Motru. Casa a fost deja admirată în Franţa, la Versailles, iar mâine va fi inaugurată, la Bucureşti. Această casă solară a devenit primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România. Studenţii care au participat la acest proiect au primit deja solicitări pentru realizarea unei astfel de locuinţe, atât din partea unor cetăţeni români, cât şi străini.

Studenţii pasionaţi de arhitectură, inginerie, management şi comunicare au proiectat şi construit o casă solară. Locuinţa a fost transportată 2500 km până în Franţa la competiţia Solar Decathlon Europe 2014, Versailles, asamblată în doar 12 zile şi reasamblată în Bucureşti. „Este o locuinţă solară, confortabilă şi sigură, inteligentă şi sustenabilă, eficientă energetic, care îşi produce singură energia, pe scurt - o locuinţă a viitorului. Are o structură metalică, parter şi etaj, o seră integrată cu plante şi legume care pot fi cultivate şi consumate. Este o casă mobilată, inclusiv mobilierul fiind proiectat şi construit de noi. Este o locuinţă solară 100% electrică, nu are facturi lunare, este automatizată, îndeplineşte toţi parametrii de confort, de la iluminat, temperatură, oxigen, este un model de locuinţă, care urmează să fie certificată în următorii doi ani, ca fiind cea mai sustenabilă locuinţă din Europa”, a declarat gorjeanul Mihai Toader Pasti. Această casă solară a primit destinaţia de primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România.

Inaugurare la Bucureşti

Casa solară va fi inaugurată mâine la Bucureşti,  la sediul EFdeN 4C de pe Bvd. Pache Protopopescu nr. 66, în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, Bucureşti. Între orele 12.00-16.00, studenţii organizează un tur public în cadrul căruia se pot obţine mai multe informaţii despre conceptul, evoluţia, tehnologiile implementate în proiect dar şi strategiile active şi pasive, sau despre echipa EfdeN.

EfdeN, organizaţia studenţilor, a reprezentat România în finala competiţiei internaţionale Solar Decathlon Europe 2014 Franţa, alături de 19 echipe din 15 ţări şi 4 continente. Cu 7 obiective îndeplinite şi multiple premii naţionale şi internaţionale, studenţii se pregătesc de realizarea a încă 9 alte obiective, inclusiv participarea la următoarea ediţie a competiţiei Solar Decathlon.

Vizualizări: 853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: