„Elixirul vieţii”, cultivat la Cărbuneşti. Cu cât se vinde kilogramul!

O familie din Târgu Cărbuneşti deţine o plantaţie de aronia pe câteva zeci de hectare. Fructele au început să se coacă, recolta de anul acesta fiind cea mai mare de până acum pentru soţii Andronache. Un kilogram de aronia poate fi achiziţionat la preţul de 15 lei. Bogate în antioxidanţi, nutrienţi şi vitamine, fructele de aronia au devenit un fel de „elixir”, un izvor de sănătate și tinereţe.

Familia Andronache a înfiinţat plantaţia de aronia în urmă cu mai bine de 4 ani. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 20 de ari şi este amplasată în apropierea spitalului din Târgu Cărbuneşti, la o distanţă de aproximativ 2 kilometri.

„Cu câţiva ani în urmă, am luat un teren în Cărbuneşti, după spital, mai sus. Soţul meu are un verişor la Bucureşti, care are livadă de aronia, de goji şi se ocupă cu butaşi. Îi aduce din afară. A luat şi soţul meu o serie de aronia şi de goji de la el. Goji este mai pretenţios, a făcut puţine fructe, numai pentru noi, nu de vânzare. Dar, aronia am pus. Este al patrulea an când dă roade mai mult şi avem fructe de aronia la vânzare. Nu prea avem cumpărători, pentru că nu prea ştie lumea cum sunt fructele, care sunt proprietăţile lor. Nu prea ştim unde să le valorificăm”, a spus proprietara culturii.

Familia Andronache are spre vânzare aproximativ 70 de kilograme de aronia neagră. Fructul are numeroase beneficii pentru sănătate. Reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi. Conţine vitamina P, doza fiind mai ridicată decât în orice alt fruct, de cinci ori mai mare decât în struguri, de exemplu. Tratează şi previne răceala, protejează împotriva virusurilor şi dezvoltării stafilococilor sau e-coli.

Soţii Andronache vând kilogramul de aronia cu 15 lei. Fructele pot fi consumate ca atare, sub formă uscată sau preparate. „S-au copt. Și în stare deshidratată se găsesc la plafar, dar sunt mai scumpe. Noi le vindem în stare proaspătă. Fructele se mănâncă, da nu foarte multe. 30 grame în stare uscată şi în stare proaspătă o mânuţă, până în 30 de boabe. Se mai consumă sub formă de dulceaţă, de aroniată, aşa cum este şi vişinata. Se face suc presat la rece, pudră”, a mai spus proprietara plantaţiei.

Cei care doresc să cumpere fructele de aronia pot obţine mai multe informaţii de la plantaţia din Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 6,062

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: