Prima condamnare! Ciupilan are soarta lui Potârcă!

Afaceristul Ion Rădulescu, zis Ciupilan, va deveni și mai celebru în cartierul Meteor după ce instanța de judecată a decis ieri să îl condamne la închisoare cu executare, el recunoscându-și faptele de care era acuzat și plătind prejudiciul pe care îl crease inițial statului prin neachitarea unor taxe și impozite. Ciupilan s-a decis să își recunoască faptele și să beneficieze de clemența legislației după ce la sfârșitul lunii trecute a fost arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, fiindu-i destul de greu să scape și acolo fără o condamnare.

În dosarul de acum magistrații au decis ca Rădulescu să fie condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată și la  3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, pentru fiecare dintre infracțiunile menționate fiindu-i interzise o serie de drepturi civile pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei finale. Pedepsele dispuse de instanță au fost contopite în cea mai mare dintre ele, la care s-a adăugat un spor de un an de zile, Ciupilan având de executat 4 ani și jumătate de pușcărie, la care se mai adaugă o amendă de 40.000 de lei.

Un complice de-al său, Iulică Vătafu, a fost și el condamnat la 1 an și 8 luni de pușcărie, dar pentru că mai avea 2 ani cu suspendare dispuși în 2007 de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, instanța de la Gorj a decis ca bărbatul să execute în regim de detenție întreaga perioadă, acesta urmând să stea după gratii 3 ani și 8 luni. Un an și 8 luni a primit un alt inculpat din dosar, Ionel Stănescu, executarea pedepsei fiind înlocuită pentru acesta cu un termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de măsuri sub supraveghere, inclusiv acela de a se prezenta periodic la Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Iași, dar și să nu părăsească teritoriul României fără acceptul instanței gorjene. El trebuie, de asemenea, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Ciurea, din județul Iași, sau al școlii generale din localitatea amintită.

Un alt complice al lui Ciupilan în acest dosar este argeșeanul Marin Țîrcomnicu, pentru care instanța a dispus o pedeapsă de 2 ani și 4 luni, el mai având o suspendare de 1 an și 6 luni de la Judecătoria Pitești. Acum cele două pedepse au fost contopite, bărbatul urmând să execute 3 ani și 10 luni. Fosta contabilă a lui Ciupilan, Mirela Delia Tudosie, și-a recunoscut de asemenea faptele și a primit acum o condamnare de 2 ani, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, timp în care ea trebuie să respecte o serie de restricții impuse de instanță, inclusiv aceea de a nu părăsi România fără încuviințarea magistraților. În plus, și ea trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Gorj sau la Grădinița numărul 8 Târgu Jiu, instanța anulând măsura controlului judiciar dispusă față de aceasta pe 20 iunie 2014, când a fost reținută pentru 24 de ore alături de ceilalți inculpați.

Chiar dacă Ciupilan s-a căutat prin conturi și a plătit prejudiciul de care era acuzat, magistrații au dispus acum confiscarea de la acesta a sumei de 194.523 de lei, precum și anularea mai multor facturi fiscale emise în 2013 și 2014. Magistrații au mai dispus ca inculpații Rădulescu și Țîrcomnicu să suporte cheltuieli judiciare de 4000 de lei, restul inculpaților fiind obligați să plătească fiecare câte 2000 de lei. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: